Revija BICIKEL ( 07-08 ) - Kapital kolesarskih veleumov

Revija BICIKEL ( 07-08 ) - Kapital kolesarskih veleumov
02.07.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Ko je Adria Mobil leta 2012 ob 40-letnici delovanja kluba zabeležila eno najboljših sezon, je Primož Roglič rekreativno kolesaril šele prvo leto, a se je že sprehajal med amatersko elito.

Zmagal je na vzponih na Mašun (23:39), Roglo (41:40), Nanos (31:47), Mangart (58:11) in Vršič (33:02) ter na Maratonu Alpe. Predstavniki slovenskih profesionalnih ekip so nas spraševali, kdo je ta fant.

Čas je bil, da Primož opravi obremenitveni test in dr. Radoje Milič s Fakultete za šport je bil jasen: “Primož Roglič je bil na testu drugi najboljši to sezono, z rezultatom za enodnevne dirke World Toura. Sliši se kot šala, a zadeva je resna, pravzaprav več kot resna; ta teden sta se o njem pozanimala Bogdan Fink iz Adrie Mobil in Matej Strgar iz Save Kranj. Očitno je velik potencial, ki bi lahko v pravi ekipi nabral izkušnje še za kaj več. Bomo videli, kdo od kolesarskih veleumov bo imel jajca in ga vzel v ekipo. ”

Ta veleum je bil Bogdan Fink.

Prvič v zgodovini kluba se je v člansko vrsto uvrstil rekreativni kolesar, ki še nikoli ni tekmoval na pravi dirki. Po treh letih učenja in kar nekaj padcih je Primožu Rogliču s pomočjo homogene ekipe uspelo zmagati na 22. dirki Po Sloveniji. V Adrii Mobil so se kalili nekateri najuspešnejši slovenski kolesarji, naštejmo le nekatere: Gorazd Štangelj, Jure Zrimšek, Tomaž Nose, Blaž Jarc, Jani Brajkovič, Grega Bole, Marko Kump. Na isti dan, ko so kolesarji Adrie Mobil slavili četverček (zmaga v zaključni etapi, skupno, med mladimi kolesarji in ekipna zmaga), je po izvrstnem kronometru zmago v skupnem seštevku na Dirki po Švici slavil tudi Simon Špilak, še en nekdanji član Adrie Mobil.

Kot je v intervjuju za tokratno številko revije povedal Jan Polanc, zmagovalec 5. etape na Dirki po Italiji, so mednarodni uspehi slovenskih kolesarjev in kolesark njihov osebni kapital: »Točke UCI so nekakšne delnice, na podlagi katerih se določa višina pogodbe. « Kolesarska zveza Slovenije pa na podlagi rezultatov pridobi sredstva Fundacije za šport ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. To pomeni, da bi morale biti aktivnosti KZS usmerjene v prizadevanje za doseganje vrhunskih mednarodnih rezultatov. Ena od poti do tega cilja je lahko tudi pomoč pri organizaciji mednarodnih dirk na domačih tleh, kjer se naši kolesarji počutijo najbolje in dosegajo najboljše rezultate.

Dirka Po Sloveniji je po zaslugi Bogdana Finka in njegove ekipe brez dvoma vrhunsko organizirana, v tehnološkem smislu pa žal nismo videli nobene prave novosti. Glede na to, da organizator vsako leto privabi vrhunske ekipe, postaja dirka zanimiva tudi za ljubitelje kolesarstva iz drugih držav. Zato je čas je za odločitev, ali je smotrno stopiti korak naprej in v sodelovanju države, KZS in organizatorja pripraviti medijsko zanimiv koncept dirke. V tem primeru bo moral več znanja in sredstev vložiti tudi multimedijski sponzor, ki s klavrnimi poskusi neposrednih prenosov etap trenutno tehnološko caplja na mestu, kar mu ni ravno v ponos.

Ali bi moral dirko Po Sloveniji prenašati Eurosport?

Dirke po Švici, ki je potekala v istem terminu, najbolj znana športna televizija ni prenašala, zato pa so del njihovega programa čedalje pogosteje dirke, ki sredstva za plačilo prenosa pridobijo od vlad, ki se zavedajo, da je kolesarstvo izvrstna promocija za turizem. V tem primeru bi morali slovenski tour zapeljati po atraktivnejših cestah – da s tem nima težav, je organizator v preteklosti že dokazal.

Pa še to: z neposrednim prenosom dirke Po Sloveniji na kanalu Eurosport bi več zanimanja pokazale tudi največje svetovne ekipe.


Kazalo


Izjemni Simon Špilek, zmagovalec dirke Po Švici


Hervisov kronometer, preizkušnja za amatereske kolesarje na trasiprofesionalnih kolesarjev.


Pred začetkom tritedenskega spektakla - Dirka po Franciji


Na obisku - Liege - Bastogne - Liege


Daniele Bennati


Jan Polanc


Cannondale Scalpel 29 ter ostala predstavljena kolesa in oprema na 30 straneh.


Oprema, ki jo potrebuje vsak kolesar


Obvezno branje za ljubitelje rubrike Hočem več 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ