Richie Porte dobil najtežjo etapo

Richie Porte dobil najtežjo etapo
21.01.2017 AVTOR: D. Z.
Pet etap, dva zmagovalca. V sprintih kraljuje Caleb Ewan, na vzponih pa Richie Porte. To je trenutno letošnji Tour Down Under.

Na dirki Tour Down Under v Avstraliji je za kolesarji že peta etapa. Ta je bila že po tradiciji najtežja in je v njej tudi prišlo do največjih razlik.

Že pred začetkom je bilo jasno, da bodo tokrat do izraza prišli tisti, ki se bodo borili za končno zmago. Do zdaj sta etape dobila samo dva. Tri sprinte je dobil Caleb Ewan, prvo zahtevnejšo preizkušnjo pa je dobil Richie Porte, ki je pred današnjo etapo tudi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Peta etapa se je začela v McLaren Valeju.

Tam so kolesarji najprej naredili tri kroge, potem pa so se podali proti cilju na vrhu vzpona Willunga. Ta klanec so morali prevoziti dvakrat. Na startu je bilo 132 kolesarjev. Kmalu se je v ospredju izoblikovala četverica kolesarjev, ki so jo sestavljali Clarke, De Gendt, Maison in Bauer. V glavnini so vse pod nadzorom imeli kolesarji BMC, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku. Razlika pa je naraščala vse do dveh minut in pol.

50 km pred ciljem 151 km dolge preizkušnje je napadel de Gendt, a ni naredil večje razlike. 30 km pred ciljem je imela četverica še vedno dve minuti in pol prednosti, potem pa je najprej popustil Clarke. Ob vstopu v zaključna kroga so v glavnini pobudo prevzeli član moštev Sunweb in UAE Abu Dhabi. Prišlo je še do nekaterih napadov. Gorski cilj je dobil de Gendt, a večjih možnosti za uspeh ni imel, saj so se v lov podali prav vsi, ki so imeli še možnosti za končno zmago.

Deset kilometrov pred ciljem je razlika znašala vsega 45 sekund, ritem v glavnini pa so narekovali član Skya, Orice in BMC. Kenny Elissonde je navil oster ritem in pripravljal teren za Henaa, medtem ko je do tedaj drugi v skupnem seštevku Izaguirre krepko popustil. Richie Porte tudi tokrat prav dolgo ni čakal in napadel. Slediti pa mu ni mogel nihče več. Na koncu si je privozil še dodatnih 20 sekund prednosti in je tako z drugo etapno zmago dokazal, da je trenutno najmočnejši v karavani.

Za njim so na cilj prišli Haas, Chaves, Ulissi in McCarthy. Slovencev – na dirki nastopata Jani Brajkovič in Marko Kump – ni bilo v ospredju. Richie Porte ima zdaj v skupnem seštevku že 48 sekund naskoka pred Estebanom Chavesom in 51 pred Nathanom Haasom. Sledijo Jay McCarthy, Diego Ulissi, Rohan Dennis, Rafael Valls, Robert Gesink, Wilco Kelderman in Nathan Earle … Jani Brajkovič je 50., Marko Kump pa 111. Do konca je še ena sprinterska etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ