Richie Porte še tretjič zapored najboljši na vzponu, Primož Roglič padel

Richie Porte še tretjič zapored najboljši na vzponu, Primož Roglič padel
23.01.2016 AVTOR: D. Z.
Willunga Hill je gostil cilj 5. Etape dirke Tour Down Under. In tam je še tretjič zapored zmago slavil Richie Porte. Simon Gerrans je obdržal vodstvo. Primož Roglič padel in odstopil.

Gerrans branil majico vodilnega
Na dirki Tour Down Under so kolesarji opravili še s peto, najzahtevnejšo etapo. Ta je bila dolga 151 km, pot pa je kolesarje vodila od McLaren Valea do vrha vzpona Willunga Hill. Ta vzpon so morali kolesarji v samem zaključku premagati dvakrat. Na startu so še vedno vztrajali tudi trije Slovenci, in sicer Marko Kump, Luka Pibernik in Primož Roglič.

Že takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Četverici ubežnikov je uspelo. To skupino so sestavljali Pim Ligthart (Lotto Soudal), Lars Boom (Astana), Nelson Oliverira (Movistar) in Reinardt Janse Van Rensburg (Dimension Data). Hitro so si privozili dve minuti prednosti, v ozadju pa so stvari pod nadzorom imeli člani Orice GreenEdga, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Simona Gerransa.

Primož Roglič padel in odstopil

Že kaj hitro je bil v padec vpleten Primož Roglič, ki je moral tudi odstopiti. Po dveh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala kar 44 km/h in razlika med glavnino in ubežniki je narasla na več kot šest minut. Pred prvim vzponom na Willungo pa so se tudi v glavnini bolje organizirali pri lovu.

Cannondale, Tinkoff in BMC so bili zelo aktivni. Na vrhu vzpona je glavnina za Jansejem Van Rensburgom, ki je kot prvi izmed ubežnikov prišel na vrh, zaostajala za dve minuti in pol. Predvsem Drapac in Sky pa sta narekovala ritem.Na zadnjem spustu pred ponovnim vzponom je glavnina razliko zmanjšala na vsega minuto, sedem kilometrov pred ciljem pa je razlika bila vsega 45 sekund. Ubežnike je glavnina ujela tik pred začetkom zaključnega vzpona.

Richie Porte še tretjič zapored na tem vzponu

Predvsem člani Skya so narekovali izjemen ritem, potem pa je imel še vodilni Gerrans dobra dva kilometra pred ciljem še vedno ob sebi dva pomočnika – Impeyja in Albasinija. Sledili so številni napadi – Thomas, Kennaugh, Clarke, Dennis, Hamilton … Lanski zmagovalec Rohan Dennis je dokončno popustil ob napadu Lucasa Hamiltona 1,6 km pred ciljem.

Štiristo metrov kasneje pa je odločilno potezo naredil Richie Porte. Tu je bil najboljši že v zadnjih dveh letih in vzpon zares dobro pozna. Tokrat v dresu BMC se je lahko veselil izjemne zmage. Tretje zapored. A tudi tokrat bo očitno ostal brez zmage v skupnem seštevku. Šest sekund je izgubil drugi Sergio Henao, tretji je bil Michael Woods. Sledili so Diego Ulissi, Rafael Valls, Ruben Fernandez, Domenico Pozzovivo in vodilni Simon Gerrans.

Simon Gerrans pred novim rekordom

Prav slednji je dan pred koncem na poti do rekordne četrte zmage v skupnem seštevku. Gerrans je namreč ohranil devet sekund naskoka pred Portom in 11 pred Henaom. Sledijo Jay McCarthy, Michael Woods, Ruben Fernandez, Domenico Pozzovivo, Rafael Valls, Steve Morabito in Patrick Bevin. Preostala Slovenca na dirki sta bila v ozadju. Luka Pibernik je zasedel 51. mesto, Marko Kump je bil 116.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ