Richie Porte veliki junak, Domen Novak v pobegu dneva

Richie Porte veliki junak, Domen Novak v pobegu dneva
26.01.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Richie Porte je dobil dirko Santos Tour Down Under. V zadnji etapi je bil drugi, a prepričljiv. Domen Novak za konec 13.

Zadnja etapa na dirki Santos Tour Down Under se je zaključila z zdaj že tradicionalnim ciljnim vzponom Willunga Hill. Etapa je bila dolga 151,5 km, vodstvo v skupnem seštevku pa je po zaslugi odbitnih sekund v prejšnjih etapah branil zmagovalec zadnji dveh izvedb te dirke Daryl Impey. Bilo pa je jasno, da bo Južnoafričan težko zadržal vse napade. Odlično pripravljenost je pokazal predvsem Richie Porte, ki je že dobil eno etapo.

Predvsem pa je izvenserijski na Willungi Hillu, saj je na tem vzponu etapne zmage slavil vsko leto od leta 2014 naprej. Tokrat so morali kolesarji v zadnji šesti etapi, ki se je začela v McLaren Valeju premagati 151 kilometrov. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov in kmalu se je izoblikovala večja skupina ubžnikov, v kateri je bil tudi Domen Novak (Bahrain McLaren). Skupino so sestavljali še: Sestavljali so jo še:



Matt Holmes, Jon Dibben (Lotto Soudal), Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), Mathias Le Turnier, Kenneth Van Bilsen (oba Cofidis), Shane Archbold, Iljo Keisse (oba Deceuninck-QuickStep), Luke Rowe (Team Ineos), Joey Rosskopf (CCC Team), Andre Greipel, Rick Zabel (oba Israel Start-Up Nation), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Vegard Stake Laengen, Marco Marcato (oba UAE Team Emirates), Manuele Boaro (Astana), Michael Storer (Team Sunweb), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Juri Hollmann (Movistar), Dylan Sunderland (NTT Pro Cycling), Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma), Marco Haller (Bahrain McLaren), Mitch Docker, Jonas Rutsch (oba EF Pro Cycling), Sam Welsford in Cameron Scott (oba UniSA).

Skupina si je privozila dobre štiri minute prednosti, takrat pa se je začel lov za ubežniki. Kolesarji so morali dvakrat premagati Willungo. Ko so prvič prišli na vrh, je bilo do cilja še dobrih 22 kilometrov. Sledil je krog in ob vznožju zadnjega vzpona so imeli ubežniki slabi dve minuti prednosti pred skupino z najboljšimi. V ospredju je prvi napad izpeljal Luke Rowe. V glavnini je hitro postalo jasno, da Impey ni dovolj močan, Porte pa je narekoval oster tempo in skrbel za selekcijo.



V ospredju je imel največ moči Matthew Holmes. Britanec je uspel zadržati majhno prednost pred izjemnim Portom, ki se mu je na koncu približal na vsega tri sekunde. Porte je tako na Willungi doživel prvi “poraz” po šesti letih zmagovanja. Se je pa veselil končne zmage. V etapi je bil tretji Boaro. Sledili so Armirail, Storer, Ulissi, Geschke ... In na 13. mestu je etapo končal Domen Novak.

Skupni seštevek? Porte je še drugič v karieri dobil dirko, pohvali se lahko še s štirimi drugimi mesti. Najbolj se mu je približal Diego Ulissi. Zaostal je za 25 sekund. Tretji je bil Simon Geschke. S 25 sekundami zaostanka sledita še Rohan Dennis in Dylan Van Baarle. Na šestem mestu je dirko končal Daryl Impey, potem pa Simon Yates, Lucas Hamilton, Herman Pernsteiner ... Luka Pibernik je dirko končal na 41. mestu, Domen Novak pa na 104.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ