Richmond: Prvaki ostajajo prvaki

Richmond: Prvaki ostajajo prvaki
20.09.2015 AVTOR: D. Z.
Svetovno prvenstvo v kolesarstvu se je začelo z ekipnima kronometroma. Tako pri ženskah kor pri moških sta prvaka ubranila naslova. BTC City Ljubljana 8.

BMC ubranil naslov
A najprej v moško konkurenco. Kolesarji so morali premagati 38,8 km dolgo preizkušnjo. Naslov so branili člani moštva BMC, ki so poleg moštva Etixx Quick Step veljali za največje favorite tudi tokrat. Za BMC so vozili Rohan Dennis, Taylor Phinney, Stefan Kung, Silvan Dillier, Daniel Oss in Manuel Quinziato. Na vseh vmesnih časih so bili najhitrejši, na zadnjem pa so imeli vsega pet sekund prednosti pred Etixx Quick Stepom. Sledil je še zadnji vzpon. Tam so imeli samo še štiri kolesarje od šestih. In prav četrtemu se šteje čas. Zdržali so vse do cilja. Povprečna hitrost je znašala kar 55,275 km/h. Čas pa 42 minut in sedem sekund. Dovolj za zmago.

»To je kar težko dojeti. Zadnja leta sem doživljal vzpone in padce. Zmagati s to ekipo pa je neverjetno. Na progi je težko vseskozi razmišljati o tisti ciljni črti. Veliko smo delali na tem. Vodstvo nas je podpirali v pripravah na to. Vesel sem, da sem se uvrstil v ekipo. Če bi me pred enim mesecem vprašali, če bom član te ekipe … Vesel sem, da sem doživel to. Rohan Dennis nas je vodil in priganjal. On je bil gonilna sila, « je dejal povratnik po poškodbi Taylor Phinney. Zmagovalci prvih dveh izvedb tega kronometra, člani Etixx Quick Stepa so z zaostankom 12 sekund zasedli drugo mesto. Za ekipo so vozili Michal Kwiatkowski, Yves Lampaert, Niki Terpstra, Tom Boonen, Tony Martin in Rigoberto Uran.

Tretji je bil Movistar v postavi Alex Dowsett, Jonathan Castroviejo, Adriano Malori, Andrey Amador, Jasha Sutterlin in Ion Izagirre. Zaostali so za 31 sekund. V igri za medaljo so dolgo bili tudi član Orice GreenEdga, ki pa so se morali zadovoljiti s četrtim mestom. Na kronometru so nastopili tudi trije Slovenci. Kristijan Koren je z moštvom Cannondale Garmin zasedel 12. mesto. Za zmagovalci je zaostal za minuto in 50 sekund. Lampre Merida, za katero sta vozila tako Jan Polanc kot Luka Pibernik je bila 15. Ogromno nesreče so med vožnjo imeli člani Tinkoff Saxa, saj sta dva kolesarja – Rogers in Valgren – padla. Kolesarji so potem počasi nadaljevali proti cilju in kronometer končali na zadnjem 27. mestu.

Velocio Sram četrtič zapored

Z ženskim ekipnim kronometrom se je tudi uradno začelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Kolesarke so morale prevoziti 38,8 km dolgo preizkušnjo. Najhitreje so jo premagale članice moštva Velocio SRAM. Šesterica je progo premagala s povprečno hitrostjo 48,925 km/h. Čas pa 47:35. Ekipo so sestavljale Mieke Kroger, Karol ann Canuel, Alena Amaliusk, Barbara Guarischi, Lisa Brennauer in Trixi Worrack. Sledili sta dve nizozemski ekipi. Šest sekund počasneje so progo premagale članice moštva Boels Dolmans (Ellen Van Dijk, Christine Majerus, Evelyn Stevens, Chantal Blaak, Katarzyna Pawlowska in Elizabeth Armistead). Tretje mesto je pripadlo moštvu Rabobank Liv.

S 56 sekundami zaostanka so bile kolesarke te ekipe še zadnje, ki so zaostale za manj kot minuto. Ekipo so sestavljale Shara Gillow, Roxane Knetemann, Anna Van der Breggen, Thalita De Jong, Katarzyna Niebiadoma in Lucinda Brand. Velocio Sram je naslednica ekipe Specialized Lululemon, ki je bila nepremagljiva na prejšnjih treh izvedbah te preizkušnje. Slovenija je ravno tako imela svoje predstavnice. Govorimo o moštvu BTC City Ljubljana. Članice te ekipe so med 13 udeleženkami z zaostankom treh minut in treh sekund zasedle osmo mesto. Ekipo so zastopale Martina Ritter, Olena Pavljuhina, Eugenia Bujak, Urša Pintar, Corinna Lechner in Polona Batagelj. Povprečna hitrost je znašala 45,978 km/h.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ