Robertu Vrečerju dve majici, Simon Špilak in Jani Brajkovič za konec v deseterici!

Robertu Vrečerju dve majici, Simon Špilak in Jani Brajkovič za konec v deseterici!
17.06.2013 AVTOR: D. Z.
Z gorskim kronometrom se je končala dirka po Švici, ki jo je dobil Rusi Costa. Odlično sta se odrezala tudi Simon Špilak in Jani Brajkovič. Robert Vrečer je obdržal obe majici.

Dirka po Švici se je končala z gorskim kronometrom. In tudi tukaj so Slovenci – na dirki nastopajo trije, Jani Brajkovič, Simon Špilak, Grega Bole in Robert Vrečer – igrali še kako vidne vloge. Že pred začetkom kronometra je bilo jasno, da bo Robert Vrečer na zaključni slovesnosti na oder prišel kar dvakrat.

Kolesar Euskaltel Euskadija je na dirki zbral največ točk na gorskih ciljih in je zato oblekel rdečo majico. Poleg tega pa si je s sobotnim pobegom zagotovil tudi dovolj točk na letečih ciljih. Tudi v tej kategoriji je zbral največ točk, tako da je oblekel še modro majico. Za Vrečerjem je zares neverjetno uspešna dirka po Švici, na kateri je nase opozoril tudi na najvišje rangiranih preizkušnjah.

Že uveljavljena na takih dirkah pa sta Simon Špilak in Jani Brajkovič. Oba sta bila protagonista zadnje etape, ki je pokazala pravo formo kolesarjev. Kolesarji so morali premagati 27 kilometrov dolgo »uro resnice «. Šlo je za prvi zelo hiter, ravninski del, tako da so ga kolesarji odpeljali s posebnimi kolesi za vožnjo na čas, in za drugi, zahtevnejši del.

Mnogi so se zato v drugem delu odločili za menjavo kolesa, tako da so večji del vzpona premagali kar z navadnimi kolesi. To je storil tudi zmagovalec kronometra. Rui Costa je bil edini kolesar, ki je progo premagal v manj kot 52 minutah. Drugega Tanela Kangerta je premagal za kar 21 sekund. Tretji pa je bil Bauke Mollema, ki je zaostal za 29 sekund.

Simon Špilak je zasedel osmo mesto. Za Costo pa je zaostal za minuto in pet sekund. Samo sekundo več je izgubil Jani Brajkovič, ki je predvsem zaključni del preizkušnje odpeljal odlično. Zasedel je deveto mesto. Rui Costa je tako prav v zadnjem dnevu dirke tudi rumeno majico slekel Mathiasu Franku. Ta je povsem popustil in Costa se je lahko veselil druge zmage zapored na tej dirki.

Ta je bila še kako prepričljiva, saj je za minuto in dve sekundi ugnal Baukeja Mollemo. Tretji je bil z dodatnimi osmimi sekundami zaostanka Roman Kreuziger. Sledi še Thiabaut Pinot, na peto mesto pa je padel večji del dirke vodilni Frank. Simon Špilak je osvojil nove točke na tekmah za Svetovni koledar, saj je osvojil deveto mesto. Za zmagovalcem je zaostal za dve minuti in 42 sekund. Jani Brajkovič je dirko z zaostankom petih minut in 36 sekund končal na 14. mestu. Grega Bole je bil 73., Robert Vrečer pa 126.

Dirka po Švici, rezultati
1. Rui Costa (Por) Movistar 51:56
2. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 0:21
3. Bauke Mollema (Niz) Blanco 0:29
4. Jean Christophe Peraud (Fra) Ag2r-La Mondiale 0:42
5. Andrey Amador (CrC) Movistar 0:43
6. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:55
7. Roman Kreuziger (Češ) Saxo-Tinkoff 1:00
8. Simon Špilak (Slo) Katjuša 1:05
9. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 1:06
10. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing 1:19
67. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 5:09
71. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 5:22

Dirka po Švici, končni vrstni red
1. Rui Costa (Por) Movistar 31:08:11
2. Bauke Mollema (Niz) Blanco 1:02
3. Roman Kreuziger (Češ) Saxo-Tinkoff 1:10
4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 1:26
5. Mathias Frank (Švi) BMC Racing 1:43
6. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 1:51
7. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing 2:23
8. Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 2:42
9. Simon Špilak (Slo) Katjuša
10. Cameron Meyer (Avs) Orica-GreenEdge 3:44
14. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 5:36
73. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 45:18
126. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 1:15:13

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ