Roc d'Azur ostaja zvest tradiciji

Roc d'Azur ostaja zvest tradiciji
08.10.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Na Azurni obali v mestih Frejus in Roquebrue ? sur ? Argens se bo jutri začel že 30. Roc D Azur, ki velja za vodilni dogodek v gorskem kolesarjenju na svetu.

Uradna stran prireditve Roc d'Azur

Organizatorji v drugi najbolj priljubljeni turistični pokrajini v Franciji, ki slovi po mediteranskem podnebju z okrog 300 sončnimi dnevi v letu, pričakujejo več kot 20 tisoč udeležencev iz vsega sveta, med njimi bo tudi letos tudi nekaj slovenskih predstavnikov. Frejus je nekdanje vojaško pristanišče in rimsko mesto, ki velja za center umetnosti in kulture in je bogato z zgodovinsko in arhitekturno dediščino.

Roquebre – sur – Argnes se nahaja na desnem bregu reke Argens in velja za pravi naravni raj na zemlji, ki obiskovalcem ponuja življenje ob morju in čar starodavne vasi. Medtem, ko so vremenske razmere pri nas doma za ljubitelje kolesarstva iz dneva v dan bolj negotove, je udeležence Roc d Azurja pričakalo lepo vreme, s temperaturami okrog 25 stopinj Celzija, ki so mnoge premamile za skok v morje in relaksacijo pred jutrišnjim tekmovalnim začetkom največje tovrstne prireditve na svetu. Začetniki, amaterji, vrhunski tekmovalci, otroci, starejši, moški, ženske.

Na Roc d Azurju so prisotni vsi, saj se bo tekmovanje odvijalo v kar sedemindvajsetih različnih kategorijah in je razdeljeno na različne kategorije in starosti. Za nekatere (najboljše gorske kolesarje na svetu) bo naslednje štiri dni (Roc d Azur bo trajal do nedelje 12. oktobra) v ospredju rezultat in končna uvrstitev, spet drugi se bodo držali starega reka, da je pomembno sodelovati in ne zmagati, spet tretji se te prireditve z dolgo in bogato tradicijo udeležujejo predvsem zaradi druženja, sklepanja novih poznanstev ter preizkusa trenutnih lastnih sposobnosti in pripravljenosti v izdihljajih kolesarske sezone. Šport in prijateljstvo sta najbolj pomembni poslanstvi Roc D Azurja, je med drugim pred začetkom prireditve dejal Alexandre Maslin, direktor prireditve.

Poleg že omenjenih kolesarskih preizkušenj bodo udeleženci Roc D Azurja lahko občudovali razvoj kolesarstva od prvega Roc D Azurja v Roc muzeju ( v njem bo mogoče videti kako je Roc d Azur rasel vse od začetka do današnjih dni ter občudovali razstavo koles različnih znamk in starosti), organizatorji pa so pripravili še številne preostale spremljajoče prireditve.

Sicer pa začetki Roc d Azurja segajo v leto 1984, ko je Stephane Hauvette s šestimi spremljevalci prevozil 60 kilometrsko progo od Ramatuelle in Saint – Tropeza. Kasneje je prireditev rasla iz leta v leto in danes na enem mestu združuje že več kot 20 tisoč udeležencev iz vsega sveta. Še en dokaz, da iz majhnega res raste veliko.
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ