RockShox Reverb od zdaj tudi brezžičen - Reverb AXS (VIDEO)

RockShox Reverb od zdaj tudi brezžičen - Reverb AXS (VIDEO)
07.02.2019 AVTOR: Jure Klančar

SRAM poleg brezžičnih prestavnih sistemov ponuja tudi brezžično potopno sedežno oporo.

Eden od velikih S-jev kolesarske industrije se je nedavno odločil digitalizirati kolesarstvo. SRAM je predstavil kar tri revolcionalne novosti, vsem je skupna značka AXS, ki jo nosijo njihovi brezžični elektronski izdelki. Poleg nove cestne grupe SRAM Red AXS in novega Eagla AXS, o katerem smo že pisali TUKAJ, je eden največjih inovatorjev v svetu kolesarstva predstavil še brezžično elektronsko verzijo njihove potopne sedežne opore RockShox Reverb.

Ne zares prava novost…

V nasprotju z novima prestavnima sistemoma, ki sta s svojim konceptom nekaj popolnoma novega, je Reverb AXS šele tretji primerek brezžičnega dropperja. RockShox (SRAM) sta namreč s to inovacijo prehitela Magura in KS, čeprav se njihova izdelka nista nikoli zares prijela, bo to uspelo novemu Reverbu?

Zakaj brezžično?

Vsak, ki je kdaj nameščal potopno sedežno oporo pozna, kako problematična je to lahko. Treba je imeti pravo dolžino kabla, pravilno vpeti pletenico na koncu opore ter seveda napeljati kabel po notranjosti okvirja, kar že leta povzroča živčne zlome v delavnicah. Na splošno brezžičen sistem poenostavi proces nameščanja in servisiranja ter sprosti krmilo enega kabla, kar je vedno dobrodošlo.




Kaj je novega?Novi Reverb ima popolnoma drugačno obliko glave, saj tam domujeta zamenljiva polnilna baterija ter motor, ki izvršuje premike. Baterija lahko sistem napaja za okoli 40 ur vožnje ter je zamenljiva z baterijo na novem Eaglu, če ste srečni lastnik obeh. Na krmilu za upravljanje skrbi majhna ročka z enim samim gumbom, ki deluje identično kot navadna mehanična ali hidravlična ročka. Glava ima tudi nov način vpetja, ki ima ločene nastavitve za pozicijo in naklon sedeža. Notranjost sedežne opore je nova z gladkejšim delovanjem ter precej impresivnimi 600-urnimi intervali med servis v primerjavi s prejšnjimi 200. Še ena dobrodošla novost je Vent Valve na spodnjem koncu opore, ki z enim pritiskom odstrani mehkobo opore v primeru mešanja zraka in olja v kartuši, kar se zgodi tudi najboljšim dropperjem.





Vse te novosti po kakšni ceni?

Reverb AXS je malenkostnih 13 gramov težji od mehanične različice, vendar brez skrbi saj bo olajšal vašo denarnico za mnogo več. Če se želite začeti spuščati brezžično, boste morali namreč odšteti okroglih 800 EUR. V začetku bodo take brezžične igračke verjetno videne le na najdražjih kolesih, bo pa zanimivo videti, če se bo tehnologija prenesla na cenejše modele.

O novih izdelkih SRAM AXS si lahko več pogledate tudi v predstavitvenem videu:



Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ