Rodriguez najboljši izmed zvezdnikov, Froome v rdečem (foto in video)

Rodriguez najboljši izmed zvezdnikov, Froome v rdečem (foto in video)
14.02.2013 AVTOR: D. Z.
Joaquim Rodriguez je veliki zmagovalec četrte etape na dirki po Omanu, ki se je konačala na vrhu zahtevnega vzpona na Zeleno goro. In prav tu smo videli pravi boj zvezdnikov. Froome je prevzel vostvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Omanu so na svoj račun prišli hribolazci. 152,5 km dolgo etapo so najprej zaznamovali ubežniki. V ospredju se je znašla peterica kolesarjev. To so bili Gregory Rast, Brent Bookwalter, Andreas Schillinger, Gatis Smukulis in Matthias Friedemann. Že po 16 kilometrih vožnje so si privozili več kot dve minuti prednosti, kasneje se je ta prednost povečala na štiri minute. Vendar je bilo kmalu jasno, da to ne bo dovolj za morebitno zmago.

To je bil preprosto dan, ko so se med sabo lahko udarili zvezdniki največjih etapnih dirk. Ubežniki so zadnji vzpon začeli z minuto prednosti. Takoj, ko so jih ujeli, je napadel Alberto Contador. A Španec ni naredil take razlike, kot je najbrž pričakoval, in na njegovo pospeševanje so znali odgovoriti še Froome, Evans, Nibali in Rodriguez. Prav slednji je spet pokazal, kako eksploziven napad ima v samem zaključku. Skočil je manj kot kilometer do cilja. Takoj se je v lov za njim podal Chris Froome, vendar je Rodriguez zadržal prednost. Veselil se je prestižne zmage.

»Vzpon sem zelo dobro poznal, saj tukaj nastopam že tretje leto zapored. Vzpon je zelo zahteven, vendar sem vedel, kje lahko napadem, kar mi je zelo pomagalo. Poleg tega so mi veliko pomoč nudili tudi klubski kolegi. Pod vzpon so me pripeljali v ospredju, « je dejal Joaquim Rodriguez.

Froome je s štirimi sekundami zaostanka zasedel drugo mesto, Cadel Evans, za katerega je to prva dirka po lanski dirki po Franciji, je bil tretji. Avstralec je zaostal za 22 sekund. Pet sekund počasnejši je bil Alberto Contador, sledili pa so še Nibali, Elissonde, Tschopp, Nocentini, Jeannesson in Eijssen. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Chris Froome, ki ima 24 sekund prednosti pred Evansom in sekundo več pred Contadorjem. Sledita še Nibali in Rodriguez.

»Če imaš ob sebi take pomočnike, kot je Wiggins, potem se težko znajdeš v slabe položaju. Dobro so me branili, tako da sem noge lahko prihranil za zadnja dva kilometra,« je dejal Froome, ki bo v peti etapi nosil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku: »Pred nami je zahteven dan. Vendar smo izjemna ekipa, ki drži skupaj. 24 sekund prednosti bo mogoče težko zadržati, vendar je ta položaj vseeno odličen. To je dober znak za začetek sezone. «

Dirka po Omanu, rezultati 4. etape

1. Joaquim Rodriguez (Špa) Katjuša
2. Chris Froome (VB) Team Sky 0:04
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:22
4. Alberto Contador (Špa) Saxo Tinkoff Bank 0:27
5. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 0:36
6. Kenny Elissonde (Fra) FDJ 0:43
7. Johann Tschopp (Švi) IAM Cycling 0:52
8. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:57
9. Arnold Jeannesson (Fra) FDJ 1:01
10. Yannick Eijssen (Bel) BMC Racing Team 1:09

Dirka po Omanu, skupni vrstni red
1. Chris Froome (VB) Team Sky

2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:24
3. Alberto Contador (Špa) Saxo Tinkoff Bank 0:25
4. Vincenzo Nibali (Ita) Team Astana 0:34
5. Joaquim Rodriguez (Špa) Katjuša 0:45
6. Kenny Elissonde (Fra) FDJ 0:49
7. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:58
8. Johann Tschopp (Švi) IAM Cycling isti čas
9. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale 1:15
10. Arnold Jeannesson (Fra) FDJ 1:23

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ