Rodriguez prepričljivo najmočnejši, Cunegov v Italiji

Rodriguez prepričljivo najmočnejši, Cunegov v Italiji
18.04.2012 AVTOR: D. Z.
Zahtevno etapo na dirki po Trentinu je dobil Damiano Cunego, medtem ko je prestižna belgijska klasika Valonska puščica pripadla Joaquinu Rodriguezu.
Dež in izjemni Rodriguez
Na Valonski puščici je kolesarje predvsem v zaključku motil dež, a vseeno smo bili priča pravem spektaklu. Zmagovalca je spet določil šele zaključni vzpon na znameniti Huy. Ta vzpon sta prva, vendar z majhno prednostjo pred glavnino, začela Nordhaug in Hesjedal. Vendar je bil njun poskus obsojen na neuspeh. V zadnjem kilometru so se tako lahko za zmago pomerili najboljši kolesarji za te klasike. Tokrat je prvi napad sprožil Joaquin Rodriguez, ki je v tem napadu vztrajal vse do cilja.

V zadnjih metrih se mu ni mogel nihče več približati in Rodriguez, sicer kolesar Katjuše, je imel dovolj časa, da se je veselil prepričljive zmage. V ozadju se je predvsem Philippe Gilbert, lanski zmagovalec, trudil priti do vidnejšega rezultata, a v zaključku mu je zmanjkalo moči. Drugo mesto je tako osvojil kolesar moštva GreenEdge Michael Albasini, tretje pa Gilbert. Četrti je bil Jelle Vanendert, peti pa Hrvat Robert Kišerlovski. Šesti je bil Daniel Martin, sedmi Bauke Mollema, osmi Vincenzo Nibali, deveti pa junak dirke po Sloveniji Diego Ulissi. Deseterico je zaključil Jurgen Van Den Broeck. Edini Slovenec na startu Jure Kocjan dirke ni končal.

"Najlepša zmaga v karieri"
"To je najlepša zmaga v moji karieri in zato je to zagotovo eden izmed najboljših dni v mojem življenju. Te klasične dirke sem imel vedno rad in zmagati tukaj je bil eden izmed mojih glavnih ciljev," je dejal Rodriguez, ki je dobil prvo klasiko v njegovi karieri. Obenem se je za ogromno pomoč zahvalil klubskim kolegom:

"Na prvi pogled se je ta zmaga zdela lahka, vendar sem se moral pošteno potruditi, da sem premagal konkurente." Rodriguez je še poudaril, da se bo zdaj lahko v miru pripravil na nedeljsko najstarejšo klasiko Liege-Bastogne-Liege: "Mislim, da ta zmaga prav veliko ne bo spremenila. Nisem edini favorit. Je še kar precej močnih kolesarjev, ki bodo imeli možnosti za zmago."

Vosova poražena, Polona 56.
Pred moškimi so na Valonski puščici nastopile tudi ženske. Vsi so pričakovali, da se bo že pete zmage v karieri - letos je tudi branila lansko zmago - na tej dirki veselila kolesarka ženske ekipe Rabobank Marianne Vos. Vendar ji je bolezen v zadnjih dneh očitno pobrala preveč moči. Na znamenitem zaključnem vzponu na Huy ji je sicer dobro kazalo, vendar je tokrat naletela na močnejšo tekmovalko.

To je bila Evelyn Stevens, sicer članica moštva Specialized-lululemon. Slavila je prvo zmago na dirkah svetovnega pokala, kjer še naprej vodi Vosova. Tretje mesto je pripadlo članici avstralskega GreenEdgea Lindi Villumsen. Na dirki je nastopila tudi Polona Batagelj, ki je z zaostankom dobrih petih minut zasedla 56. mesto. Ženskam so nagrade podelili tik pred podelitvijo najboljših v moški konkurenci. Mogoče je to dokaz več, da se žensko kolesarstvo vse bolj uveljavlja.

Cunego premočan, Slovencev ni bilo v ospredju
Na dirki po Trentinu, kjer nastopajo tudi trije Slovenci, je bila na sporedu zahtevna, dobrih 150 kilometrov dolga etapa s ciljem v termah Sant'Orsola. Kolesarji so morali premagati dva zahtevnejša vzpona. Na spustu z zadnjega vzpona je prišlo do večje selekcije in v ospredju je ostala zgolj manjša skupina kolesarjev, v kateri so prevladovali kolesarji Lampreja. Odlično sta znala sodelovati oba kapetana Damiano Cunego in Michele Scarponi. Ob pomoči Niemieca se je tokrat Scarponi prelevil v pomočnika.

Oba sta bila dovolj močna, da sta izničila tudi napad Romana Kreuzigerja in sledil je sprint v rahel vzpon. Tu pa je Cunego znal izkoristiti odlično pomoč. Slavil je prepričljivo zmago. Drugo mesto je zasedel Kolumbijec Carlos Betancurt, tretji pa je bil prej omenjeni Kreuziger. Slovencev, na dirki nastopajo Borut Božič, Jani Brajkovič in Gregor Gazvoda, ni bilo v ospredju.
Še najboljši je bil Jani Brajkovič, ki je etapo končal na 44. mestu. Zaostal je za tri minute in 43 sekund.

Gregor Gazvoda je bil 106., medtem ko je Borut Božič odstopil. V skupnem seštevku po zaslugi zmage na ekipnem kronometru zdaj vodi Mathias Frank. Kolesar BMC-ja ima tri sekunde prednosti pred Kreuzigerjem in sedem pred Betancurtom. Sledijo Pinotti, današnji zmagovalec Cunego, Reda, Capecchi in Perez Rubiano ... Brajkovič je v skupnem seštevku 41., Gazvoda pa 106.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ