Rodriguez se je poigral v Italiji, Sagan v Ameriki

Rodriguez se je poigral v Italiji, Sagan v Ameriki
15.05.2012 AVTOR: D. Z.
Deseta etapa na dirki po Italiji je postregla z zanimivim zaključkom. Pripadel je Joaquimu Rodriguezu. Dobil je etapo in oblekel rožnato majico.

Rezultati 10. etape dirka po Italiji
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 4:25:05
2. Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp 0:00:02
3. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team
4. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox 0:00:06
5. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale
6. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda
7. Tom Jelte Slagter (Niz) Rabobank Cycling Team
8. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep vsi isti čas

Skupni vrstni red po 10. etapi dirke po Italiji
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katusha Team 40:27:34
2. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda 0:00:17
3. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:00:32
4. Roman Kreuziger (Ceš) Astana Pro Team 0:00:52
5. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team isti čas
6. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:57
7. Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:01:02
8. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep 0:01:03

Deseta etapa se je začela v mestecu Civitavecchia. Dolga je bila 186 kilometrov, zaključila pa se je v Assisiju. Etapo je zaznamovala peterica ubežnikov. Bonnafond, Minguez, Failli, Brandle in Keizer so glavnini ušli po zgolj dobrih desetih kilometrih dirkanja. Njihova največja prednost je po 50 kilometrih dirkanja znašala nekaj več kot pet minut. Vendar to ni bilo dovolj, da bi lahko računali na končni uspeh.

Potem pa so se v ozadju v lov podali kolesarji ruske Katjuše. 50 kilometrov do cilja je prednost znašala že manj kot dve minuti. Deset kilometrov pred ciljem so ubežniki imeli samo še 15 sekund prednosti, v ospredju pa se jim je pridružil še Clement. A takrat je bilo njihovega pobega tudi konec. Zaključek pa je bil po godu specialistom za težke enodnevne klasike.

Kolesarje so organizatorji v Assisiju namreč popeljali čez dva kratka, a strma vzpona. Najprej je svoje pomočnike v ospredju poslal Frank Schleck, prvi, ki je napadel pa je bil Colbrelli. V zaključku smo videli dirkanje na izpadanje, največ moči pa je pričakovano pokazal Španec Joaquim Rodriguez.

Kolesar Katjuše je prepričljivo dobil etapo, obenem pa je prevzal tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugi Huzarski je v tej etapi za njim zaostal za dve sekund, tretji pa je bil Giovanni Visconti. V skupnem seštevku ima Rodriguez zdaj 17 sekund prednosti pred do zdaj vodilnim Ryderjem Hesjedalom in 32 sekund prednosti pred Paolom Tiralongom. Zadnji, ki zaostaja za manj kot minuto je Ivan Basso, ki zaseda šesto mesto.

Sagan drugič zapored
Na dirki po Kaliforniji pa smo tudi v drugi etapi lahko občudovali pravi šov, ki ga je uprizoril mladi Slovak Peter Sagan. V sprintu je dobil prvo etapo, v drugi se je kmalu po zadnjem vzponu spet znašel v težavah, saj je moral zamenjati sprednji obroč. Vendar Sagana to ni ustavilo. Skupino z najboljšimi je ujel, v zaključku so mu kolesarji Liquigasa nudili dovolj pomoči, tik pred samim sprintom pa se je znašel kar sam.

Zadnji ovinek je odpeljal odlično, takoj po izhodu iz ovinka pa je zgolj še pritisnil na vso moč. Slediti mu ni mogel nihče več in Sagan se je lahko veselil še druge zmage v dveh dne. Na tej dirki je slavil že pet etapnih zmag. Tokrat je premagal Heinricha Hausslerja in Leigha Howarda. Slovak ostaja prvi v skupnem seštevku. Pred Hausslerjem ima osem sekund prednosti, pred Howardom pa 13. Na dirki nastopa tudi Kristjan Koren, ki je 86. v skupnem seštevku.

foto: sirotti
Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ