Rodriguezu loterija v Lombardiji (fotogalerija)

Rodriguezu loterija v Lombardiji (fotogalerija)
29.09.2012 AVTOR: D. Z.
Dirko po Lombardiji je na spektakularen način dobil Joaquim Rodriguez, medtem ko so se številni favoriti zaradi spolzke ceste znašli na tleh.
Dirka po Lombardiji je dolga dobrih 250 kilometrov, prvič pa je majico svetovnega prvaka, ki jo je osvojil pred tednom dni, pokazal Philippe Gilbert. Belgijec je napovedal, da bo poskušal še tretjič v karieri osvojiti prestižno klasiko, obenem pa ponoviti uspeh Paola Bettinija in Oscarja Camenzinda, ki sta kot aktualna svetovna prvaka v mavričnih majicah slavila tudi na tej klasiki.

A vreme in nepredvidljive ceste so jih zagodle številnim favoritom, tudi Gilbertu. Že kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupinica 11 kolesarjev. Okrog sto kilometrov pred ciljem je sledil nov vzpon na tej dirki, izjemno strm vzpon na Muro di Sormano, ki je najtežji prav v zaključku. Pod vrhom je izjemen napad uprizoril Joaquim Rodriguez.

Sledili so mu lahko samo Uran, Contador in Nibali. Popustil je tudi prej omenjeni svetovni prvak Gilbert. V nadaljevanju pa je za dodatno selekcijo poskrbel dež in posledično spolzke ceste. Padli so Gilbert, Moreno, Ballan … medtem ko se je kasneje izoblikovala skupina okrgo 50 kolesarjev, kjer so glavno besedo imeli člani Katjuše.

V ospredju je v samostojnem pobegu vztrajal Bardet, ki pa ga je glavnina ujela 50 kilometrov do cilja. Padcev pa še ni bilo dovolj, do tistega, ki je mogoče najbolj spremenil potek dirkanja, pa je prišlo dobrih 30 kilometrov pred ciljem, ko sta se na tleh znašla tudi Nibali in Mollema. O zmagovalcu je odločal zadnji vzpon na dirki, vzpon na Ello, kjer je v zaključku ostro napadel Rodriguez, ki je kmalu ostal sam v ospredju, vendar je moral do cilja premagati še spust in krajši ravninski odsek.

Tik za njim pa se je izoblikovala skupina s Hesjedalom, Uranom, Henaom, lanskim zmagovalcem Zauggom, Kessiakoffom, Sanchezom, Mollemo, Pellizottijem, Santabroggiom in Contadorjem. Rodriguez je vseeno zdržal vse do cilja in se kot prvi Španec v zgodovini veselil zmage na tej prestižni klasiki.

Obenem je prevzel tudi vodstvo na lestvici dirk za Svetovni koledar. Drugi je bil z devetimi sekundami zaostanka Samuel Sanchez, tretji pa Rigoberto Uran. Sledili so še Santabroggio, Henao, Hesjedal, Mollema, Zaugg, Contador in Kessiakoff. Edini slovenski predstavnik Jani Brajkovič je odstopil.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ