Roglič in Pogačar potrdila slovensko premoč v gorah

Roglič in Pogačar potrdila slovensko premoč v gorah
11.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Zelo zahtevna petkova 13. etapa na dirki po Franciji se je končala z zmago Danija Martineza, ki je bil del ubežne skupine, Primož Roglič in Tadej Pogačar pa sta v skupini favoritov pokazala svojo moč in pridobila nekaj sekund.

Pričakovano je morda najtežjo etapo letošnjega Toura s 4500 višinskimi metri razlike zaznamovala velika ubežna skupina. Pred zadnjima dvema vzponoma v zadnjih 20 kilometrih etape je sam v ospredju ostal Max Schachmann, ki je imel že skoraj minuto naskoka, nato pa se je v lov za njim podal Dani Martinez in s seboj odpeljal še Schachmannovega ekipnega kolega Lennarda Kamno.

Martinez je Schachmanna po dolgem lovu ujel dva kilometra pred ciljem in se ga dober kilometer kasneje dokončno otresel, Kamna je ostal s Kolumbijcem in ga poizkusil presenetiti s šprintom, a je bil Martinez dovolj močan za prvo etapno zmago na Touru.


Za slovenske navijače je bilo še precej bolj zanimivo dogajanje v skupini s favoriti, kjer je Ineos prvi začel z narekovanjem hudega tempa na predzadnjem vzponu na prelaz Neronne, ki so ga zaznamovali zelo strmi odseki. Ineos je hitro postrelil svoje naboje in narekovanje ritma je prevzel Tom Dumoulin, davek pa sta hitro plačala Romain Bardet in Guillame Martin, ki sta zaostala še pred vrhom zadnjega vzpona.

Nato je do cilja na prelazu Peyrol slovenski dvojec pokazal svojo moč. Prvi je napadel Tadej Pogačar, ob njegovem pospeševanju je stik hitro izgubil Egan Bernal, nato pa se mu je pridružil Primož Roglič in slovenski tandem je sam hitel proti vrhu vzpona in ciljni črti.

Dobro so jima sledili Mikel Landa, Miguel Angel Lopez in Richie Porte, Rigoberto Uran in Egan Bernal pa sta polzela nazaj in Roglič je začutil svojo priložnost ter še močneje pritisnil na pedala. Na koncu sta Slovenca skupaj prečkala ciljno črto, Egan Bernal je zaostal za 35 sekund in Roglič je prvi resni spopad v gorah prepričljivo dobil.

Navdušuje tudi Pogačar, ki se je v skupnem seštevku prebil že na drugo mesto, za Rogličem zaostaja za 44 sekund, Bernal pa le še sekundo manj kot minuto na tretjem mestu.

Fantastičen dan v Centralnem masivu, fantastična predstava Slovencev in odličen pogled na skupno razvrstitev!

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ