Roglič in Pogačar prepričljiva v Baskiji, Gilbert do zmage

Roglič in Pogačar prepričljiva v Baskiji, Gilbert do zmage
05.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Philippe Gilbert je dobil etapo do Bilbaa. V rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji pa ostaja Primož Roglič, ki je majico obdržal brez težav. Za konec sproščen pogovor s Pogačarjem.

Za kolesarji na dirki po Španiji je 12. etapa. Kolesarji so prišli v Baskijo. Na avtodromu v Navarri je bil start, cilj pa je gostil Bilbao. Kolesarji so tako prispeli v Baskijo. Deželo, ki je še kako “nora” na kolesarstvo, tako da smo lahko pričakovali množice gledalcev ob cestah. Še posebej na seriji treh vzponov tretje kategorije v samem zaključku. Govorimo kratkih, a strmih vzponih.

Etapa je bila spet po meri ubežnikov, v zaključku pa bi lahko prišlo tudi do napadov kolesarjev, ki se še borijo za rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. To jo je prepričljivo nosil Primož Roglič, ki ima skoraj dve minuti prednosti pred prvim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem. Na petem mestu je Tadej Pogačar. 
Etapa, ki smo vam jo že včeraj predstavili j  bila po pričakovanjih že od začetka izjemno hitra.

Napadi so se vrstili, številni kolesarji so želeli izkoristiti priložnost za pobeg. Zato pa zelo dolgo ni uspelo nikomur. Prvih sto kilometrov je glavnina prevozila v vsega dobrih dveh urah, ubežna skupina pa se še vedno ni sestavila. Potem pa je pomembno akcijo na spustu s platoja, po katerem so kolesarji vozili vse od začetka začel Eillie Smit. Do konca spusta se je v ospredju izoblikovala skupina 18 kolesarjev, medtem ko so se v glavnini sprijaznili z nastalo situacijo.

Pobudo pri narekovanju ritma v glavnini so povsem prevzeli kolesarji Jumbo Visme, ki so branili rdečo majico Primoža Rogliča. V ospredju so bili med drugim tudi kolesarji, kot so Philippe Gilbert, Valerio Conti, John Degenkolb, Felix Grosscharner, Heinrich Haussler … Ubežniki so se hitro znašli pred ključnim delom etape – tremi kategoriziranimi vzponi: Urruztimendi, Vivero in Arraiz. Cilj pa je bil po 172 kilometrih dirkanja.

Na drugem vzponu je napadel Grosschartner. Nadaljeval je s samostojnim pobegom, a tudi ostali se niso predali. Prvi ga je uspel ujeti Grmay. Sledil je položnejši spust, ki je bil bolj pisan na kožo zasledovalcem, saj so nekatere ekipe imele po dva kolesarja. Tudi Gilbert se je lahko zanesel na pomonika Declercqua. Deset kilometrov pred ciljem sta bila ubežnika ujeta.

Kmalu sta ob hudem ritmu skupaj ostala samo še Valerio Conti in Philippe Gilbert. Belgijec pa je bil premočan za Italijana. Še pred vrhom zadnjega vzpona je napadel in nadaljeval sam proti cilju. Na tehnično zahtevnem spustu je imel Gilbert 19 sekund prednosti. Najbolj zagrizeno pa sta se v lov za nim podala Aranburu in Barcelo. Kljub trudu pa ga nista uspela ujeti.

Gilbert je lahko proslavil zasluženo zmago. Deseto etapno zmago na tritedenskih dirkah. Aranburu je bil drugi, Barcelo pa tretji. Dobre tri minute za ubežniki se je vozila glavnina. Roglič se je s pomočjo ekipe vozil v ospredju, tako da se je izognil pastem, kot so ozke ceste in strmi vzponi. Okrog njega so se zbrali še preostali kolesarji, ki še upajo na visoka mesta v skupnem seštevku: Valverde, Lopez, Quintana in Pogačar. Prave akcije ni bilo. Le Lopez je nekoliko bolj pospešil.

Sicer je naredil selekcijo in poskrbel, da so številni popustili, a nikoga ni zares ogrozil in najboljši so ga hitro ujeli. Očitno nihče ni želel porabiti preveč moči pred zahtevno gorsko etapo. Tako so najboljši skupaj prečkali ciljno črto. Pred njo smo lahko opazili, kako sta se sproščeno pogovarjala tudi Roglič in Pogačar. Na letošnji Vuelti zares izjemna Slovenca. Prvi in peti v skupnem seštevku. Vmes ostajajo Valverde, Lopez in Quintana.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ