Roglič in Pogačar v boj za mavrično majico v Imoli

Roglič in Pogačar v boj za mavrično majico v Imoli
02.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Dobre tri tedne pred boji za odličja je jasno, da je UCI izbrala zamenjavo za odpovedani Aigle – svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo gostila italijanska Imola.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) so od odpovedi organizacije SP 2020 v Švici v Aiglu iskali zamenjavo, želeli so jo poiskati v Evropi, hkrati pa zagotoviti dovolj težko progo in dobro organizacijo prvenstva v manj kot mesecu dni.

Kljub zahtevnim pogojem je bilo zainteresiranih kar nekaj kandidatov, v zadnjih dneh pa sta se kot favorita omenjala francoski La Planche des Belles Filles in italijanska Imola s slovitim dirkališčem F1 kot prizoriščem štarta in cilja.

Danes zjutraj je portal tuttobiciweb objavil, da so pri UCI izbrali Imolo, Italija pa bo tako sedem let po prvenstvu v Firencah spet gostila boje za mavrične majice, skupno že 12. v zgodovini. Imolo so izbrali, ker bosta štart in cilj na dirkališču formule ena, vsaka ekipa bo dobila svoj boks (paddock), na tribunah je dovolj prostora za gledalce kljub upoštevanju varnostne razdalje in zdravniška komisija UCI je ob vseh napovedanih ukrepih prižgala zeleno luč za izvedbo. Glavni adut naj bi bile prav kapacitete dirkališča, saj bodo kolesarji in osebje posamezne reprezentance lahko povsem ločeni od konkurence, v stavbi je med drugim prostor za novinarske konference s 1000 sedeži in dovolj prostora na parkirišču pred dirkališčem za vse avtobuse, tovornjake in avtomobile reprezentanc, ki jih ne bo malo.

Ob tem ima Imola kar precej nastanitvenih kapacitet, ne sicer povsem v bližini dirkališča, ampak v bližnji Bologni, ki je oddaljena dobre pol ure vožnje. Program svetovnega prvenstva je že nekaj časa znan – v četrtek, 24. 9. bo na sporedu ženski kronometer, v petek moška vožnja na čas, v soboto bo na sporedu ženska cestna dirka, v nedeljo pa še moška. Za mladince in kolesarje do 23 leta svetovnega prvenstva letos ne bo.

Glede trase je še nekaj neznank, potekala bo v pokrajini Emilija Romanija, štart in cilj vsake dirke bo na dirkališču v Imoli, nato pa naj bi trasa obiskala bližnje vzpone in kraje, med drugim tudi Cesenatico Marca Pantanija. Edini potrjeni vzpon naj bi bil na Tre Monti (5 km, 8 % povprečni naklon, 13 % maksimalni), ostale bodo na traso še dodali, krog naj bi bil dolg dobrih 30 kilometrov, skupno naj bi prevozili šest krogov, še poroča tuttobiciweb. Imola je sicer leta 1968 že gostila svetovno prvenstvo, takrat je mavrično majico dobil domačin Vittorio Adorni.

Izbor Imole je odlična novica tudi za slovenske kolesarske navijače, saj je oddaljena le slabe štiri ure vožnje iz Ljubljane z avtomobilom. Ob koncu septembra se, sploh glede na izjemno formo Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, v okolici Bologne obeta malo morje slovenskih zastav.

Program SP 2020 v Imoli:

Četrtek, 24. 9. 2020: Vožnja na čas - ženske Elite

Petek, 25. 9. 2020: Vožnja na čas - moški Elite

Sobota, 26. 9. 2020: Cestna dirka - ženske Elite

Nedelja, 27. 9. 2020: Cestna dirka - moški Elite

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ