Roglič in Van Aert s skupnimi moči: On je delno motor, delno človek

Roglič in Van Aert s skupnimi moči: On je delno motor, delno človek
13.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je po koncu dirke Pariz-Nica, potem ko jo je dobil po izjemnem boju in ob pomoči Wouta Van Aerta priznal: "Bil sem utrujen od samega začetka."

"Ne gre brez drame," je po koncu dirke Pariz-Nica priznal Primož Roglič. A vendar je prišel do zmage, ki se mu je lani po dveh padcih izmuznila prav v zadnji etapi: "Zelo težka zadnja etapa. A priznati moral, da sem letos bolj zadovoljen kot po lanski zadnji etapi." Letos je imel ob sebi v zadnjih 50 kilometrih Wouta Van Aerta, ki mu je vseskozi zvesto pomagal:

"Zahvala gre celotni ekipi, še posebej pa Woutu. On je delno motor, delno človek. Rekel bi, da Wout zna vse. Je razres zase in je zelo močan. Vedno pravim, da sem lahko srečen, da lahko vozim ob njem in se od njega veliko naučim." Roglič tokrat na zadnjem od petih vzponov ni mogel slediti napadu Simona Yatesa. Ta je prišel do zmage, a prav Van Aert je Rogliču pomagal ubraniti majico.

"Načrt je bil, da čimdlje ostanem ob Primožu. Dirko smo poskušali imeti pod nadzorom, kar je bilo zaradi številnih vzponov zelo težko. Nikoli nam ni bilo treba loviti večje skupine in na spustih smo imeli vse pod nadzorom, ker pomeni, da smo opravili izjemno delo. Na koncu sem menil, da je to odlična situacija, saj nas je bilo tako malo. Upal sem, da je Primož dovolj močan, vendar menim, da je danes nekoliko trepel. To je nekaj običajnega. Ne morem reči, da je imel slab dan, saj sva etapo končala na drugem in tretjem mestu. A morda mu je na koncu zmanjkalo energije. Ampak, zato pa sva klubska kolega," je dejal Van Aert.

"Zagotovo se nisem najbolje počutil. Bilo je strmo in nisem imel moči. Resninčo sem trpel in boril sem se, da bi zmanjšal zaostanek. Bil sem utrujen od samega začetka. Poleg tega sem se tudi preveč oblekel in mi je bilo vroče. Sicer sem se kasneje slekel, a je bilo prepozno. Še vedno pa je lepo, da smo dosegli to, po kar smo prišli," pa je priznal Roglič:

"Na srečo sem vedel, da ima Wout odličen dan in tako mi je bil v zares veliko, veliko pomoč, saj je bil ob meni vse do cilja." Van Aert se je moral zadovoljiti z zeleno majico najboljšega po točkah. Dobil je tudi vožnjo na čas, a obenem se je podredil glavnemu cilju. Dobiti dirko s Primožem Rogličem: "Vsi se spomnijo, kako se je razpletlo lani in ta dirka je bila Primožev veliki cilj. Nanjo se je pripravljal na Tenerifih. Vesel sem, da sem lahko del tega uspeha."

Obenem je ta dirka - tako pravi tudi Roglič - predstavljala nekakšen preizkus za dirko po Franciji: "Zagotovo. Vedno sem dejal, da je tukaj kar nekaj fantov, ki bodo šli tudi na Tour. To je bil kar pravi preizkus za nas. Vse možne situacije, okoliščine, taktike. Da smo preizkusili, kako kaj deluje. Skupaj smo ta teden pokazali nekaj lepega dirkanja." Že v soboto pa bosta Roglič in Van Aert spet združila moči. Po vsej verjetnosti bosta vlogi zamenjala.

Govorimo namreč o nastopu na najdaljši enodnevni klasiki Milano-Sanremo, ki je pisana na kožo kolesarjem, kot je Wout Van Aert. "Vsekakor bom tam v pomoč Woutu. Zato tudi grem tja. Najprej moramo priti do Poggia. Že do tam je skoraj tristo kilometrov. Potem pa moraš imeti še noge, da kaj dosežeš. Upam, da pridem do tja," je dejal Roglič, obenem pa z nasmehom dejal, da bi morda s Pogačarjem napadla že na predzadnjem vzponu. To je Cipressa.

Tudi take podvige smo že videli, a vendar je najbolj verjeten scenarij, da se kolesarji udarijo na Poggio, potem pa se do cilja odvija boj med ubežniki in zasledovalci. "To dirko zapuščam z dobrimi občutki. Bila je težka etapna dirka in pravzaprav je lepo, če ob koncu čutiš pravo moč v nogah. To je dobro za samozavest. Delo je zdaj končano. Čas je za počitek. Upam, da bom lahko po tem nekaj dneh počitka uspel obdržati formo vse do klasik," pa je še dejal Van Aert. Glavni njegovi ciji so vsekakor Milano-Sanremo, dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix. Roglič naj bi se vrnil na dirko po Baskiji, ki jo je že dvakrat dobil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ