Roglič izgubil 18 sekund, boj za zmago se nadaljuje

Roglič izgubil 18 sekund, boj za zmago se nadaljuje
17.03.2019 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

Izjemno dirkanje na dirki Tirreno-Adriatico. Primož Roglič je na zadnjem vzponu rahlo popustil, Adam Yates je pridobil 18 sekund in ima zdaj 25 sekund prednosti. Zmagal Jakob Fuglsang.

Na dirki Tirreno-Adriatico so morali kolesarji premagati izjemno zahtevno etapo, polno kratkih, strmih vzponov. Colli al Metauro je gostil start, cilj pa Recanati. Etapa je bila dolga 180 kilometrov. Kolesarji so najprej odpeljali sto kilometrov, potem pa so vstopili na kroge in po 112 kilometrih so prvič prečkali ciljno črto. Cilj je bil na vrhu 3,4 km dolgega vzpona s 7,2-odstotnim povprečnim naklonom. Kolesarji so morali premagati tri kroge, v vsakem pa dva klanca. Po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev, v kateri pa ni bilo za skupni seštevek nevarnih kolesarjev.

Vodstvo je branil Adam Yates, ki je imel pred etapo sedem sekund prednosti pred Primožem Rogličem in 50 pred Tomom Dumoulinom. Ubežniki so si privozili več kot sedem minut prednosti. Ob prvem prečkanju ciljne črte so imeli ubežniki še 4:30 prednosti, v glavnini pa je ritem narekoval Tony Martin. Potem pa so se na čelo postavili kolesarji Astane in krepko pospešili. Poskrbeli so za hudo selekcijo. Ubežniki v ospredju so imeli 25 kilometrov pred ciljem samo še 50 sekund prednosti.

Sledil je pričakovan scenarij. Napad kolesarja Astane. Tokrat je bil najbolj prepričljiv Jakob Fuglsang, ki je v skupnem seštevku za vodilnim zaostajal za 1:19, tako da ni bil preveč nevaren. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem je ujel Denza, Pedersena in Gabbura, še preostala ubežnika. V lov za njimi se je na zavitih, tehnično zahtevnih odsekih podal tudi Julian Alaphilippe. V ozadju so se začeli napadi med preostalimi favoriti, saj složnosti ni bilo več. Na vzponu 12 kilometrov pred ciljem je Fuglsangu lahko sledil le Gabburo.

Imela pa sta minuto prednosti pred skupino z Rogličem in vodilnim Yatesom. Potem pa se je za napad odločil Yates, a Roglič je skočil za njim. Ni ga uspel takoj ujeti, vendar je vztrajal. Ostali mu niso mogli slediti in kmalu po prečkanju vzpona je Yatesa ujel. Prva dva v skupnem seštevku sta deset kilometrov pred ciljem za ubežnikoma zaostajala za 50 sekund. Gabburo in Pedersen sta se pridružila vodilnima v skupnem seštevku, vendar pa nista sodelovala pri narekovanju ritma.

Večji del dela je moral po pričakovanjih opraviti Yates. Fuglsang je tako uspešno ohranjal prednost. Pet kilometrov pred ciljem je še vedno imel dobrih 50 sekund naskoka. Sledil pa je še ciljni vzpon. 3,4 km dolg, s povprečnim naklonom 7,2 %. 2,5 km pred ciljem je imel Fuglsang že 1:11 prednosti. Sledil je najstrmejši del klanca. Roglič je še vedno suvereno sledil Yatesu, medtem ko so prvi zasledovalci zaostajali še dobre pol minute – v tej skupini sta napadla Dumoulin in Pinot. Yates je poskušal s pospeševanji, a Roglič mu je uspel slediti.

Dva kilometra pred ciljem pa je imel Fuglsang samo še pol minute naskoka. 1,8 km pred ciljem je Yates spet napadel in Roglič je popustil. Fuglsang se je bližal zmagi, razlika med Yatesom in Rogličem pa se je pričela povečevati. Po štirih urah in 39 minutah se je Fuglsang veselil zmage. Drugo mesto je z zaostankom 40 sekund zasedel Yates. Roglič je za Yatesom zaostal za 16 sekund. Sledili so Dumoulin, Pinot, Poels, Pedersen, Vuillermoz, Benoot in Clarke. Odlična sta bila tudi Jan Polanc na 15. mestu (zaostanek 2:43) in 24. Matej Mohorič.

Skupni seštevek? Yates je povečal vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima 25 sekund prednosti pred Rogličem. Fuglsang se je prebil na tretje mesto in za Rogličem zaostaja za deset sekund. Preostali zaostajajo precej več. Četrti Tom Dumoulin je z 1:55 zaostanka četrti. Sledijo Julian Alaphilippe, Wout Poels, Thibaut Pinot, Sam Oomen, Simon Clarke ... Jan Polanc je 14 in zaostaja za 4:18. Matej Mohorič je 20. Zaostaja za 5:11. Do konca sta še dve etapi. Dirka se bo končala s posamičnim kronometrom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ