Roglič o odhodu in Vingegaard o novem tekmecu

Roglič o odhodu in Vingegaard o novem tekmecu
30.12.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je opravil enega izmed intervjujev in za AD povedal, zakaj je zapustil Jumbo Vismo.

Primož Roglič je v enem izmed intevjujev nekoliko bolj podrobnost opisal, zakaj je zapustil Jumbo Vismo, predvsem pa je priznal, da je bil njegov odhod vprašanje časa in ni bil posledica načina dirkanja na španski Vuelti.

"Moja odgovornost je, da poskušam zmagovati. Po drugi strani pa ni šlo samo zame. Šlo je tudi za ekipo in nihče si tega ne zaslugi bolj kot Sepp." S tem besedami je Primož Roglič opisal dogajanje predvsem v zadnjem tednu dirke po Španiji. Tam je Jumbo Visma povsem prevladovala in tako smo lahko bili priča predvsem dirkanju za prva tri mesta med klubskimi kolegi.

Kapetana Jonas Vingegaard in Primož Roglič pa sta zaostajala za sicer pomočnikom Seppom Kussom. Potem, ko je Roglič dobil etapo na Angliruju, pa so se tudi pri ekipi odločili, da umirijo strasti in tako sta se morala tudi kapetana podrediti taktiki in pomagati Seppu Kussu do zmage. Kmalu so se pojavile govorice o tem, da bo Roglič zapustil ekipo. Kmalu po Vuelti je to tudi potrdil in potem so tudi razkrili, da odhaja v Boro Hansgrohe.

Pri Jumbo Vismi so se mu večkrat zahvalili za vse, kar je naredil zanje. Glavni mož Richard Plugge je večkrat izpostavil, da je Roglič zaslužen za razvoj nizozemske ekipe, ki se bo v naslednji sezoni imenovala Visma Lease A Bike. A vseeno je Roglič odšel. Glede na pogodbo predčasno, a nemška ekipa je bila pripravljena plačati odškodnino. S sabo je vzel tudi dolgoletnega trenerja. Pravi, da bi ekipo zapustil, ne glede na razplet na dirki po Španiji:

"Nekaj let predtem sem Jonasa in Seppa naučil vsega, kar sem znal. Še vedno sta me opazovala, a na dirki sta bila številka ena in dva. Skupaj smo spisali zgodovino in sam sem bil del tega podviga. Ampak, ekipo bi zapustil, tudi če bi zmagal na letošnji Vuelti. Preprosto, v drugi ekipi imam večje možnosti za dosego tistega, kar mi še manjka. Brez obžalovanj."

Roglič bo s 1. januarjem postal član Bore Hansgrohe. Ne skriva. Glavni cilj je dirka po Franciji. Do zdaj je izmed tritedenskih dirk že dobil dirko po Italiji in kar trikrat dirko po Španiji. Tu je bil tudi tretji. Dirko po Franciji je po enkrat končal na drugem in četrtem mestu. Zdaj se bo moral soočiti s hudimi nasprotniki. Poleg že tistih, ki jih je vajen - Tadej Pogačar, Remco Evenepoel - bo tu še Jonas Vingegaard.

Zmagovalec zadnjih dveh izvedbi dirke po Franciji, ki je že pokazal, da je na vzponih na najzahtevnejših etapah zares najbolj prepričljiv, pa je v enem izmed intevjujev za wielerflits poudaril, da bo Roglič še kako oster tekmec: "To bo nekaj nenavadnega. Osem let je vozil za našo ekipo in je v petih letih, kar sem jaz tu, vedno bil z nami. Tu je bil tako dolgo, da bo tudi za nas velika sprememba. Od klubskega kolega do enega izmed največjih tekmecev."

Vingegaard je že potdil, da bo tudi v sezoni 2024 glavni cilj zanj dirka po Franciji. Napadal bo tretjo zaporedno zmago. Obeta pa se nam poseben šov, saj so nastop že napovedali veliki štirje - Vingegaard, Pogačar, Roglič in Evenepoel. V boj za vrh pa bi se lahko vmešali še mnogi, tudi Mattias Skjelmose, Juan Ayuso, Joao Almeida ... Vingegaard se seveda zaveda, da ga Roglič najbolj pozna. Tako kot tudi on njega.

"Vedno sva dirkala v isti ekipi. Vedno mi je pri vsem pomagal. Zdaj pa bo tekmec. Noro bo dirkati proti njemu. A tega se bomo morali navaditi. Ve, v čem smo dobri, a tudi mi poznamo njega. Ima pa toliko različnih močnih lastniosti, da bi jih težko našteli. Primož je tako zelo močan kolesar. Dober je v vseh pogledih, najbolj pa ga krasi mentalna moč. Je zelo težek nasprotnik. Da, Primož lahko dobi Tour. Blizu je bil leta 2020. Narediti moramo vse, kar lahko, da ga premagamo. Seveda pa bomo morali biti to poletje pozorni še na ostala dva fanta."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ