Roglič padel in se spet boril v sprintu

Roglič padel in se spet boril v sprintu
04.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Derek Gee je prišel do zmage v tretji etapi dirke po Dofineji. Zaradi padca je imel težave Primož Roglič, a se je vrnil in se vmešal tudi v sprint na zadnjem vzponu.

3. etapa na dirki po Dofineji se je začela v kraju Celles sur Durolle, cilj pa je gostil Les Estables. Še drugi ciljni vzpon zapored na dirki po Dofineji, čeprav tudi ta ne pretirano zahteven. Etapa je bila dolga 182 kilometrov. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov.

Dva četrte kategorije, dva tretje in enega druge kategorije. Skupno kar 2833 metrov nadmorske višine. Prvi del etape so zaznamovali trije ubežniki, ki so v drugi polovici postali štirje, saj se jim je pridružič Chris Juul Jensen. A jasno je bilo, da večjih možnosti v razgibanem zaključku nimajo. V glavnini pa je prišlo do prvega večjega pretresa, ko je padel Primož Roglič.

Kolesar Bore Hansgrohe se je hitro pobral in je lahko nadaljeval z dirko, tako da se zaenkrat zdi, da padec ni pustil večjih posledic. Potem pa zaključek. Tudi Bora Hansgrohe je želela imeti vse pod nadzorom. Dolgo se je v ospredju boril tudi nosilec rumene majice in zmagovalec včerajšnje etape Magnus Cort, a vseeno ni imel dovolj moči, da bi se tudi tokrat soočil z najboljšimi.

Sledil je odločilni, 3,8 km dolg zaključni vzpon s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom do 1337 metrov visokega cilja. Tu so vse skupaj odlično izpeljali kolesarji Israel Premier Techa. Najprej je napadel Neilands, a ga je vse manjša skupina z najboljšimi ujela. Sledil je napad dveh kolesarjev. Domačin Romain Gregoire je bil odličen, a Derek Gee mu je uspel slediti, medtem ko so ostali nekoliko oklevali, kar je bilo dovolj.

Tudi Primož Roglič, ki se je sicer vozil v ospredju ni poskušal pokriti nastale “luknje”. V zadnjih metrih - zaradi vzpona so se ti zelo vlekli in kolesarji so morali čakati na pravi trenutek - je imel Gee več moči in se je lahko veselil zmage. Gee je lani z dolgimi in številnimi pobegi blestel na dirki po Italiji. Letos mu ni šlo najbolje, zdaj pa je prišel do prve zmage na World Tour dirkah.

Gregoire je bil drugi, glavnina pa je zaostala za tri sekunde. Sledili so Nerurkar, Ciccone, Tejada, Buitrago, Vlasov, Champoussin, Jorgenson in na desetem mestu Roglič. V tej skupini je prišlo skoraj 50 kolesarjev, vključno z vsemi favoriti. Vodstvo je zdaj prevzel Derek Gee, ki ima tri sekunde prednosti pred Magnusom Cortom in sekundo več pred Romainom Gregoirom. Roglič je četrt z zaostankom sedmih sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ