Roglič poskusil z napadom v Franciji, Vingegaard za razred boljši v Italiji

Roglič poskusil z napadom v Franciji, Vingegaard za razred boljši v Italiji
08.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na obeh etapnih dirkah svetovne serije smo videli veliko akcije v zaključku. Povsod pa se je spremenil tudi skupni seštevek. Mattias Skjemose je dobil etapo v Italiji, Jonas Vingegaard pa v Italiji.

Pariz-Nica
Na dirki Pariz-Nica so sicer spremenili traso jutrišnje etape - razlog je zasneženi prelaz Colmiane, prek katerega bi kolesarji prišli do ciljnega klanca na Auron. A današanja etapa je ostala ista. Kolesarji so se iz Sisterona podali na 198 kilometrov dolgo pot do La Colle sur Loupa. Mestece nad Nico bi moralo že lani gostiti cilj etape, a so jo morali zaradi močnega vetra odpovedati.

Tokrat so se kolesarji na pot podali v mrazu, vmes je bil tudi dež, a na koncu smo vseeno videli nekaj akcije. Zaključni krog je bil zahtevnejši, tako da so ga kolesarji v boju za skupni seštevek želeli izkoristiti za napad. V prvi vrsti je tu bil Primož Roglič. Ni veliko taktiziral. Resnično je napadel na najstrmejšem delu vzpona. Poskusil je, a ni bil dovolj močan, da bi se sam odpeljal proti cilju. Sledil mu je predvsem Santiago Buitrago, potem pa ostali. Vse skupaj je izkoristil Matteo Jorgenson, ki je pospešil. Pridružila sta se mu Brandon McNulty in Mattias Skjelmose.

Hitro so pričeli sodelovati, tako da so si v nadaljevanju privozili več kot 50 sekund prednosti, medtem ko so v zasledovalni skupini ritem narekovali samo Roglič, Vlasov in Evenepoel. Sprint za zmago je dobil Skjelmose pred McNultyjem in Jorgensonom. Evenepoel je dobil boj za četrto mesto, Roglič pa je bil deveti. V skupnem seštevku je zdaj McNulty spet v rumeni majici in ima lepo prednost 23 sekund pred Jorgensonom ter 34 sekund pred do danes vodilnim Lukom Plappom. Sledijo Skjelmose, Evenepoel, Bernal, Almeida, Gall, Tejada, Kelderman in na 11. Mestu Roglič.

Tirreno-Adriatico
Na dirki Tirreno-Adriatico je napočil čas za prvi pravi gorski preizkus za tiste, ki želijo biti med najboljšimi v skupnem seštevku. Juan Ayuso je branil vodstvo, a v peti, 144 kilometrov dolgi etapi so morali kolesarji med drugim premagati tudi vzpon na San Giacomo. Ta je dolg 11,9 km, povprečni naklon pa je 6,2-odstoten. Sledil je še spust in krajši vzpon do cilja.

Prav na prej omenjenem vzponu ekstra kategorije je Visma Lease a Bike narekovala oster ritem in pripravila teren za napad. Jonas Vingegaard je bil pripravljen in slabih 29 kilometrov pred ciljem - dobre štiri kilometre pod vrhom vzpona - je ostro napadel. Na ta napad ni nihče odgovoril in Danec je nadaljeval s samostojnim pobegom. Vse do cilja je samo še povečeval prednost. Na koncu je ta znašala kar 1:12 pred prvo zasledovalno skupinico sedmih kolesarjev. Sprint te skupine je dobil Ayuso, sledili pa so Hindley, O’Connor, Arensman, Uijtdebroeks, del Toro … Vingegaard ima zdaj 54 sekund prednosti pred Ayusom in 1:20 pred Hindleyjem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ