Roglič postavil nov mejnik, Thomas do končne zmage

Roglič postavil nov mejnik, Thomas do končne zmage
30.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pa se je končala že 105 dirka po Franciji. V Parizu je etapo dobil Alexander Kristoff, končne zmage se je veselil Geraint Thomas, na izjemnem četrtem mestu pa Primož Roglič.

Zadnja etapa na letošnji dirki po Franciji je bila dolga 116 kilometrov. Začela se je v Houillesu, končala pa, tako kot je to že v navadi, na Elizejskih poljanah. Po začetnem proslavljanju in veselju – do izraza pridejo rumena in ostale majice – pa je 50 kilometrov pred ciljem napadla skupina šestih kolesarjev.

Sestavljali so jo Taylor Phinney (Education First-Drapac), Damien Gaudin (Direct Énergie), Michael Schär (BMC), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Nils Politt (Katjuša-Alpecin) in Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert). Privozili so si že skorajda minuto prednosti, vendar pa to ni bilo dovolj. Sprinterske ekipe so v ozadju organizirale lov, najbolj aktivni so bili pri moštvih Bora Hansgrohe, Groupama FDJ in UAE Team Emirates. Seveda so imeli vse pod nadzorom.

Zadnji se je predal Nils Politt. V zadnjih petih kilometrih pa nihče ni uspel organizirati pravega sprinterskega vlaka in tako je z napadom v samem zaključku poskušal Yves Lampaert. Belgijskega državnega prvaka je glavnina ujela tristo metrov pred ciljem. Sledil je sprint. Najmočnejši pa je bil tokrat Alexander Kristoff, ki je premagal Johna Degenkolba in Arnauda Demarja. Na cilj sta skupaj prišla lanski zmagovalec Chris Froome in letošnji junak dirke po Franciji Geraint Thomas.

Thomas tako nadaljuje prevlado Skyja na dirki po Franciji. To je že njihova šesta zmaga v zadnjih sedmih letih. Drugo mesto je po drugem na letošnjem Giru tudi v Franciji zasedel Tom Dumoulin. Tretji pa je bil Chris Froome. Po štirih zmagah in drugem mestu je zdaj dodal še tretje na Touru. Poleg tega je aktualni zmagovalec dirke po Španiji in dirke po Italiji.

Tokrat je do zadnjega bil boj za tretje mesto s Primožem Rogličem. Izjemen Tour je za slovenskim kolesarjem. Dobil je kraljevsko etapo v Pirenejih in bil do zadnjega v igri za stopničke. Roglič je tako spet spisal novo poglavje v slovenskem kolesarstvu. Zeleno majico je še šestič osvojil Peter Sagan, pikčasto Julien Alaphilippe, belo pa Pierre Latour. Najboljša ekipa je bil španski Movistar.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ