Roglič prepustil rumeno majico Brandonu McNultyju

Roglič prepustil rumeno majico Brandonu McNultyju
08.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Team Emirates

V zaključku četrte etape na dirki po Baskiji je Primož Roglič z ekipo dovolil pobeg Brandonu McNultyju, ki si je na koncu privozil 23 sekund naskoka v skupnem seštevku in oblekel rumeno majico. Zmaga Jonu Izagirreju.

Brandon McNulty je modro majico zamenjal za rumeno majico vodilnega.

Četrta etapa na dirki po Baskiji je bila razgibana, del trase je potekal po trasi znamenite enodnevne klasike v San Sebastianu, obiskali so tudi vzpon Jaizkibel, zadnji vzpon dneva pa je bil na Erlaitz.

Končal se je 23 kilometrov pred ciljem, že na tem vzponu prve kategorije z 10-odstotnim povprečnim naklonom sta napadla Brandon McNulty in Mikel Landa. V glavnini prave panike vseeno ni bilo, tokrat se je izkazal Rogličev pomočnik Jonas Vingegaard, ki je imel ubežnika pod nadzorom, v zadnjih 500 metrih pa je dovolj navil tempo, da ju je glavnina ujela ravno na vrhu in zdelo se je, da je težav za Rogliča konec, saj sta bila do cilja na vrsti le še spust in nato ravnina.

A se McNulty ni predal in na spustu je napadel še enkrat, tokrat je s seboj odpeljal še pet kolesarjev, tudi prej omenjenega Vingegaarda. Rogliča očitno ni motilo, da McNulty preti njegovi majici vodilnega, mirno je v glavnini vozil proti cilju, medtem ko je razlika naraščala. Omejili so jo kolesarji Movistara in Hugh Carthy, ki so opravili največ dela, Roglič pa je bil z razpletom očitno zadovoljen, saj ni poklical Vingegaarda nazaj v glavnino.

Ubežniki so se pomerili za etapno zmago, v šprintu je bil le za centimeter ali dva na koncu najhitrejši Jon Izagirre, ki je odbil napad rojaka Pella Bilbaa. McNulty je zasedel tretje mesto, zanj je Američan na koncu dobil še štiri odbitne sekunde, tako da ima zdaj v skupnem seštevku 23 sekund naskoka pred Rogličem.

Profil zadnje etape na dirki po Baskiji. Vir: ProCyclingStats

Očitno so se v Jumbo Vismi odločili, da bodo rumeno majico in branjenje vodstva v jutrišnji etapi raje »prepustili« ekipi UAE Emirates, dirka pa se bo po pričakovanjih odločala v sobotni najtežji etapi. Tovrstna taktika bo sicer razbremenila Jumbo Vismo, a se je že velikokrat izkazala za dvorezen meč, nenazadnje se tudi Rogliču leta 2019 na Giru prepuščanje rožnate majice ni najbolje izšlo. Zdaj bo moral Zasavec napadati tako vodilnega McNultyja kot Tadeja Pogačarja, ki je etapo končal v Rogličevem zavetrju v glavnini.

Jutri naj bi svojo priložnost vendarle dočakali šprinterji, ki jih na dirki sicer ni prav veliko, v zadnji sobotni etapi pa bo na sporedu še sedem kategoriziranih vzponov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ