Roglič prvo etapo preživel brez težav, Bennettu šprint

Roglič prvo etapo preživel brez težav, Bennettu šprint
07.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Deceuninck QuickStep

S prvo etapo v okolici Pariza se je začela dirka proti soncu, Primož Roglič pa na prvem tekmovalnem dnevu sezone ni imel težav. Prepričljivo je zmagal Sam Bennett, v Italiji pa Mauri Vansevenant.

Prva etapa v okolici Pariza ni bila zahtevna zaradi trase, sta pa dež in veter v preteklih izvedbah že večkrat krojila razplet in nekaj favoritov ujela nepripravljenih. Tokrat je v okolici Pariza kolesarje pričakalo sonce in sicer ne prav toplo vreme, ki pelotonu ni povzročalo težav.

Dirka se je nekoliko zapletla v zadnjih 20 kilometrih, ko je z nevarnim napadom poizkušal Pierre Latour, za njim pa še Alexander Vlasov, ki je eden od kandidatov za zmagovalni oder v Nici, a so šprinterske ekipe uspele nevtralizirati vse poizkuse pobega.

Jumbo Visma je Primoža Rogliča v ospredje pripeljala v zadnjih 10 kilometrih, v prvi tretjini glavnine je vztrajal do zadnjih 3 kilometrov, nato pa je varno zdrsnil na začelje pelotona in prostor prepustil šprinterjem, ciljno črto pa je prečkal v času zmagovalca.

Največ dela je v zaključku opravil vlak Groupame FDJ, a je Arnaud Demare že 700 metrov pred ciljem ostal z le enim pomočnikom in v težkem šprintu, kjer se je cesta vzpenjala, je bilo za Francoza to tokrat premalo. Sam Bennett je tokrat dobro krmaril med vlaki konkurenčnih ekip, nato pa je po levi strani ceste v zaključku našel luknjo in prepričljivo dobil šprint za že tretjo zmago letošnje sezone. Prvi dve je vknjižil v 4. in 6. etapi UAE Toura.

»Bila je težka dirka, v zadnjih 15 kilometrih smo bili v nekoliko slabšem položaju, a so me ekipni kolegi uspeli pripeljati v ospredje pred zadnjim kilometrom. Michael Morkov je bil spet izjemen, vedno ostane miren, ko smo vsi okrog njega na koncu z živci. Tokrat sem lepo našel prostor v zaključku in prišel do zmage, ki je bila še bolj zahtevna, ker se je cesta v zaključku ožala in bi zelo hitro lahko ostal zaprt,« je razplet opisal Bennett, ki je privozil prvo zmago za Deceuninck QuickStep na letošnji Pariz - Nici.

Vansevenant poskrbel za odlično nedeljo Deceunincka

Belgijski »trop volkov« je slavil tudi na drugi enodnevni klasiki ta konec tedna v Italiji, tokrat so kolesarji dirkali v Larcianu na GP Industria & Artigianato, kjer je leta 2018 slavil Matej Mohorič. Gorenjec tokrat ni imel svojega dne, končal je z dobrimi 6 minutami zaostanka, slavil pa je mladi Belgijec Mauri Vansevenant, ki upravičuje sloves novega čudežnega dečka belgijskega kolesarstva. Drugi je bil Bauke Mollema, tretji pa Mikel Landa.

Za konec omenimo še GP Jean-Pierre Monsere, enodnevno dirko prve kategorije v Belgiji, ki jo je dobil Tim Merlier, drugo mesto v šprintu pa je zasedel Mark Cavendish, ki se počasi vrača na stare tirnice.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ