Roglič s skrajnimi močmi do velike zmage

Roglič s skrajnimi močmi do velike zmage
10.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v zadnji etapi komajda še ubranil rumeno majico na dirki po Dofineji. A podvig mu je uspel in slavil je lahko končno zmago! Po napeti drami v zaključku.

Zadnja etapa na dirki po Dofineji je bila nadvse zahtevna in jasno je bilo, da Bori Hansgrohe ne bo lahko braniti rumene majice, ki jo je nosil Primož Roglič. Po dveh zaporednih zmagah v dveh gorskih etapah je sledil še zadnji preizkus prek štirih kategoriziranih vzponov. Thones je gostil start, cilj pa vzpon na Plateau des Glieres. Takoj po startu so se kolesarji pričeli vzpenjati in po pričakovanjih je prišlo do številnih napadov.

Šele pri prečkanju prvega kategoriziranega klanca Forclaz se je v ospredju izoblikovala močna skupina 11 kolesarjev, ki so jo sestavljali: Bart Lemmen (Visma-Lease a Bike), Marc Soler, Tim Wellens (oba UAE Team Emirates), Bruno Armirail, Nicolas Prodhomme (oba Decathlon AG2R La Mondiale), David Gaudu (Groupama-FDJ), Omar Fraile (Ineos Grenadiers), Guillaume Martin (Cofidis), Eduardo Sepúlveda (Lotto Dstny), Sean Quinn (EF Education-EasyPost) in Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan).

Hitro so si privozili dve minuti in pol prednosti, medtem ko so imeli v glavnini kolesarji Bore Hansgrohe vse pod nadzorom, saj je imel Roglič pred prvim zasledovalcem Matteom Jorgensonom več kot minuto prednosti v skupnem seštevku. A etapa je skrivala kar 3700 metrov nadmorske višine. Na tretjem vzponu dneva - Le Saleve je dolg 12,2 km, povprečni naklon pa je 6,8-odstoten - je prišlo do prvih večjih sprememb.

Med ubežniki so se pričele kazati razlike v pripravljenosti, v glavnini pa je pobudo prevzel Ineos Grenadiers in ritem se je vse bolj stopnjeval. 20 kilometrov pred ciljem - karavana se je bližala Thorensu, ki je izhodiščna točka za Plateau des Glieres - so imeli ubežniki vsega dobro minuto in pol prednost. Sledil je še 9,3 km dolg zaključni vzpon. Kmalu je iz glavnine napadel Giulio Ciccone, a Bora Hansgrohe je narekovala hiter ritem in je imela Italijana pod nadzorom.

Potem pa so se nadaljevali napadi. Šest kilometrov pred ciljem je pospešil Laurens De Plus, kmalu za njim pa še kapetan Ineosa Carlos Rodriguez in pet kilometrov pred ciljem temu napadu ni mogel slediti vodilni Roglič. S tem se je ponudila priložnost ostalim. Želel jo je izkoristiti drugi Matteo Jorgenson, ki je s sabo potegnil še De Plusa, Rodrigueza, Geeja in Buitraga. Roglič je hitro izgubil 13 sekund, tri kilometre pred ciljem pa je zaostajal že za pol minute.

Jorgenson je 1,7 km pred ciljem še enkrat pospešil v upanju, da bo lahko dobil dirko v skupnem seštevku, a sledil mu je lahko Rodriguez in ob vstopu v zadnji kilometer sta imela 40 sekund naskoka pred Rogličem. Na srečo je bil zadnji del dirke položnejši. Rodriguez je dobil etapo pred Jorgensonom. Sledili so Derek Gee, Laurens de Plus, Santiago Buitrago in z 48 sekundami zaostanka Primož Roglič. To je bilo dovolj, da se je Roglič lahko veselil končne zmage.

Še drugič v karieri je dobil dirko po Dofineji, pa čeprav tokrat z vsega osmimi sekundami prednosti pred Jorgensonom, ki ima letos za sabo izjemno sezono, saj je dobil tudi že dirko Pariz-Nica. Na tretjem mestu je dirko po Dofineji na presenečenje mnogih končal Derek Gee. Zaostal je za 36 sekund. Potem pa so sledili Carlos Rodriguez, Laurens De Plus, Aleksander Vlasov, Remco Evenepoel, Gilio Ciccone, Oier Lazkano, Mikel Landa, Santiago Buitrago, Javier Romo ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ