Roglič trpel na Ezeju, nato pa poravnal račune in dobil Pariz – Nico

Roglič trpel na Ezeju, nato pa poravnal račune in dobil Pariz – Nico
13.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Zadnja etapa dirke Pariz – Nica se je spet izkazala za zelo zahtevno za Primoža Rogliča, ki pa je po odlični pomoči Wouta van Aerta uspel obraniti rumeno majico in slaviti skupno zmago.

Spomini na lansko razočaranje v zadnji etapi so bili še živi, zato je tokrat ekipa Jumbo Visme naredila vse, da bi v zadnji, 115 dolgi etapi v okolici Nice držala tekmece pod nadzorom in pripeljala Primoža Rogliča do skupne zmage.

Če je bil na prvi gorski etapi Wout van Aert kar nekoliko prehitro ob sapo in je Roglič kmalu ostal sam, je bila tokrat zgodba povsem drugačna. Kolesarji Jumbo Visme so imeli vse pod nadzorom do zadnjega, petega vzpona dneva na Col d'Eze, ki je domači vzpon za vse kolesarje, ki živijo in trenirajo v Monaku in Nici.

Vzpon je dolg 6 kilometrov s 7,2-odstotnim povprečnim naklonom. Na začetku vzpona je nevarno napadel Nairo Quintana, a je šel Roglič še lahko zraven, nato pa je na najbolj strmem delu vzpona (več kot 13 odstotkov) pospešil Simon Yates in hitro je bilo jasno, da Roglič ne bo uspel slediti ritmu Britanca. Na srečo je imel ob sebi izvrstnega van Aerta, ki je držal moralo Rogliča in narekoval dovolj visok ritem, da je ohranjal rumeno majico na dosegu slovenskega kapetana.

Vseeno ni šlo brez drame, najvišja prednost Simona Yatesa je znašala 27 sekund in takrat mu je manjkalo manj kot 20 sekund do skupne zmage. Na srečo pa sta nato na spustu do cilja van Aert in Roglič odlično sodelovala in prišla za hrbet Yatesu, ki je sicer slavil etapno zmago, skupna pa je na koncu z 29 sekundami naskoka pripadla Rogliču.

»Zelo težka etapa je bila, hitro sem vedel, da nisem dovolj dober, ko je pospeševal Yates. Vseeno pa se je razpletlo precej bolje kot lani, za kar gredo zasluge predvsem Woutu, ki je opravil res izvrstno delo in ostal z mano, ko mi je bilo najtežje. Je pol človek, pol motor,« je za RTV SLO po dirki hvalil ekipo Roglič, ki je tako dokončal delo na prvem cilju sezone in poravnal lanske račune z dirko proti soncu.

Roglič bo sezono nadaljeval že v četrtek, na enodnevni dirki GP Denain, ki bo zanj test tlakovanih cest pred eno od odločilnih etap na dirki po Franciji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ