Roglič že predal rdečo majico, Soler junak etape za ubežnike

Roglič že predal rdečo majico, Soler junak etape za ubežnike
24.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Primož Roglič se je že po enem dnevu znebil nalog nosilca rdeče majice, predal jo je Francozu Rudyju Molardu. V Bilbau je etapa pripadla ubežnikom, najboljši je bil Marc Soler.

Peta etapa je bila kot nalašč za ubežnike, s petimi ne pretežkimi vzponi, na podobnih trasah s ciljem v Bilbau sta v preteklih sezonah na Vuelti etapi že slavila Igor Anton in Philippe Gilbert. Boj za mesta v ubežni skupni je bil zato zelo hud, trajalo je več kot 80 kilometrov, da se je v ospredju vendarle oblikovala velika skupina kolesarjev, ki je ostala na čelu dirke vse do cilja.Marc Soler je kot zadnji še prišel v ubežno skupino, to mu je uspelo z napadom iz glavnine na drugem vzponu dneva. Nato je sledilo nekoliko bolj mirno dirkanje in odločilni zadnji vzpon na Alto del Viveiro, ki se je končal slabih 15 kilometrov pred ciljem.

Tam je prvi napadel Jake Stewart, na sredini vzpona je bil Soler že v težavah, nato pa se je pobral in 2,5 kilometra do cilja je Španec napadel, ujel in dohitel Stewarta. Do vrha vzpona je imel pred zasledovalci 11 sekund naskoka, ki jih je zadržal tudi na spustu in na zadnjih nekaj kilometrih ravnine.

Še ob vstopu v zadnja dva kilometra je imel Soler le sedem sekund naskoka, nato še kakšno sekundo manj, a se v skupini v ozadju nihče ni želel žrtvovati in potegniti na polno, da bi Španca ujeli, tako da je imel Soler ravno dovolj prednosti, da je zdržal do ciljne črte. To je bila za Solerja druga etapna zmaga na Vuelti.

Misija »predaja rdeče majice« se je odlično izšla

Glavna novica dneva bi sicer bila, da je Primož Roglič že po enem dnevu predal rdečo majico vodilnega. Športni direktor Addy Engels je pred etapo napovedal, da bodo majico z veseljem prepustili, če jo obleče nekdo, ki ni nevaren v skupnem seštevku in točno to se je tudi zgodilo. Priložnost je izkoristil Rudy Molard, Jumbo Visma je z narekovanjem zmernega tempa omogočila, da je glavnina prišla v cilj pet minut za ubežniki in Molard se je veselil skupnega vodstva.

Rdeča majica je za ekipo Groupama FDJ dobrodošel rezultat na tej dirki, a Molard ne bo smel biti sproščen, saj mu za ovratnik diha Fred Wright, ki zaostaja le za dve sekundi. Primož Roglič zaostaja dobre štiri minute, že jutri po etapi pa bo slika v skupnem seštevku najbrž povsem drugačna, saj se bo etapa končala s težkim vzponom prve kategorije (12,6 km, 6,6 %) na San Miguel de Agayo.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ