Roglič: Vsakič, ko ti spodleti si tudi bližje zmagi

Roglič: Vsakič, ko ti spodleti si tudi bližje zmagi
17.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v pogovoru za L’Equipe, Velo in Rouleur govoril o razlogih, zakaj je zamenjal ekipo. Pa tudi o marsičem drugem.

“V zadnjih dveh letih so povsem spremenili cilje in strategijo. Zdaj gre za povsem drugačno ekipo. Videl sem, kako so nastopali na tritedenskih dirkah v zadnjih dveh sezonah in ekipa je dovolj močna, da me podpre,” je med drugim za L’Equipe dejal Primož Roglič.

Lani je bil še član na tritedenskih dirkah najmočnejše ekipe Jumbo Visma. Potem pa se je odločil za prestop. Na presenečenje mnogih je izbral nemško moštvo Bora Hansgrohe. Prvič bo ekipo na tekmovanjih zastopal na dirki Pariz-Nica, kjer se bo že takoj soočil z Remcom Evenepoelom. Belgijec pravkar kaže izvrstno pripravljenost na dirki po Algarveju, kjer je po vožnji na čas dan pred koncem prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Zdaj bo Roglič imel še močnejše tekmece, saj bo nastopal proti nekdanji ekipi, ki jo bo na etapnih dirkah vodil Jonas Vingegaard. “V isti ekipi sem bil že kar precej časa. Odločitev ni padla kar naenkrat. Še posebej v zadnjem tednu dirke po Španiji pa sem spoznal, da potrebujem drugačno okolje.” Na dirki po Španiji so kolesarji Jumbo Visme zasedli prva tri mesta. Zmagal je Sepp Kuss, drugi je bil Jonas Vingegaard, tretji pa Roglič.

“V določenem trenutku se moraš opogumiti, vendar pa samo pod pogojem, da so vse stvari na pravem mestu. Jumbo Visma je bila polna kolesarjev za tritedenske dirke. Naštel sem še 20 dirk, ki bi jih rad dobil. Za kaj takega sem moral zamenjati ekipo, če mi tista ni mogla omogočiti te priložnosti,” je dejal Roglič. Obenem se je spomnil tudi Vuelte in prve novinarske konference, ko je sam dejal, da jo lahko dobi tudi Sepp Kuss:

“Smrtno resno sem mislil, ko sem na startu dejal, da imamo tri kapetane. Vsi poznamo Seppove sposobnosti in imeli smo načrt, kako ga spraviti do vodilnega položaja. Kasneje je pokazal, da je dovolj močan za končno zmago. Zagotovo lahko zmaga še na kakšni tritedenski dirki. Ostal bo tak kolesar in vsekakor bo imel možnosti za novo zmago. Tako kot ostali. V našem športu moraš vedno začeti znova in vsaka dirka je zgodba zase.”

Rogliča so novinarji spraševali tudi o Tadeju Pogačarju in odločitvi, da se letos preizkusi na dirki po Italiji: “To, da je sprejel tako odločitev je odlično. Gira še ni zmagal in morda bo do zmage prišel na lažji način kot jaz. Ne vemo še, kdo vse bodo tekmeci, vendar ga bo težko kdorkoli premagal. Rad ima dež in slabo vreme. Letošnja trasa bi mu zelo ustrezala.”

Pa še o odnosu s Pogačarjem … “Leta 2020 sem ga komajda poznal, zdaj pa vem, da je zares zelo prijazen fant in velik šampion. Težko opišem najin odnos, saj oba opravljava isti poklic, prihajava iz iste države in oba živiva v Monaku. Sva pa obenem tudi tekmeca. Ampak, zelo dobro se razumeva. Je odlična družba na potovanjih in vsekakor ga zelo spoštujem.”

Pogačar je Rogliča premagal prav v boju za končno zmago na dirki po Franciji leta 2020. Dan pred koncem je odpeljal izvrsten kronometer in prevzel rumeno majico. Takrat sta Slovenca na Touru zasedla prvi dve mesti v skupnem seštevku. Roglič pa je kasneje dejal, da se poskuša iz vseh situacij česa naučiti.

“Ni recepta za zmago. Vsaka tritedenska dirka te naučin nečesa novega za naslednjo. Leta 2020 sem Tour izgubil v zadnjem kronometru, lani sem Giro dobil v zadnjem kronometru. Prav izkušnja s Toura mi je pomagala, da sem se na Giru lahko osredotočil na zadnji kronometer, in da sem vedel, da lahko zmagam," je pojasnil Roglič in za Rouleour nadaljeval:

"Ni pomembno, ali zmagam ali izgubim. Moja naloga je, da grem do ciljne črte kar se da hitro. To je nekaj kar mi pomaga pri porazih. Seveda sem zelo vesel, ko zmagal. A ne glede na šport, s katerim se ukvarjaš, se moraš zavedati, da ti bo tudi spodletelo. Ampak, to se mora zgoditi, če hočeš kasneje zmagati. Vsakič, kot ti spodleti si tudi bližje zmagi. Moraš samo vztrajati. Poraza te ne sme biti strah. Najboljši bo seveda zmagal, a sam se moraš na koncu samo zavedati, da si na tisti dirki naredil vse, kar si lahko za zmago.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ