Rogličeva pravljica prek Galibierja v Serre Chevalier (VIDEO in FOTO)

Rogličeva pravljica prek Galibierja v Serre Chevalier (VIDEO in FOTO)
19.07.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Se še spominjate 19. julija 2017. Predzadnja gorska etapa na dirki po Franciji. In izjemen podvig Primoža Rogliča!

19. julij 2017. To je bil poseben dan na dirki po Franciji. Kraljevska preizkušnja, ki je kolesarje vodila tudi čez znameniti Galibier. Mnogi so vedlei, da je to ena izmed zadnjih priložnost za uspešen pobeg. La Mure je gostil start, cilj pa po 183 kilometrih Serre Chevalier.

Vmes pa vzponi, kot so Col d’Ornon, Col de la Croix de Fer, Col du Telegraphe in Col du Galibier, ki je bil z 2623 metri nadmorske višine tudi najvišja točka takratnega Toura. Primož Roglič se je pridružil ubežni skupini, ki je zaznamovala dan.

V skupini so med drugimi bili Alberto Contador, Bauke Mollema, Darwin Atapuma, Thomas Voeckler, Thomas De Gendt. Do pomembnejše selekcije je prišlo na Telegraphu, kjer je oster ritem narekoval Mollema, medtem ko so imeli v glavnini, ki je zaostajala za dobre tri minute kolesarji Skyja vse pod nadzorom.

Na Telegraphu je bil prvi Roglič, sledil je krajši spust v dolino Valloire in potem Galibier. Številni gledalci, tudi iz Slovenije so pričakali kolesarje in Roglič je hitro pričel z napadi. Predvsem Alberto Contador in Serge Pauwels pa sta uspela odgovarjati na pospeševanja.

Roglič pa je vztrajal in uspelo se mu je otresti vseh zasledovalcev, tudi velikega Contadorja. Nadaljeval je z izjemno samostojno vožnjo proti vrhu najvišje točke Toura, medtem ko so se napadi vrstili tudi v skupini okrog rumene majice Chrisa Frooma.

Na vrhu je imel Roglič minuto in pol prednosti pred Froomom in ostalimi zasledovalci, a sledilo je še nekaj manj kot 30 kilometrov spusta in ravnine do cilja. Roglič pa ni popuščal. Najprej je se je odlično spuščal, potem pa tudi na ravnini nadaljeval v hitrem ritmu. Na koncu se je lahko razveselil izjemne zmage.

Prve na Touru in prve za Slovenijo na največji tritedenski dirki. Ohranil je 1:13 prednosti pred skupino s favoriti in je bil tako edini izmed ubežnikov, ki je uspel zdržati v ospredju vse do cilja. Vsekakor lepi spomini. Kot bi se takrat začela izjemna pravljica, ki vsekakor še ni končana …Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ