Rojstnodnevno darilo in Evenepoelov prevzem

Rojstnodnevno darilo in Evenepoelov prevzem
22.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Na dirki UAE Tour so kolesarji opravili s prvo izmed dveh gorskih etap. Zmago si je priboril Einer Augusto Rubio. Remco Evenepoel je prevzel vodstvo.

Na dirki UAE Tour je za kolesarji tretja etapa. Po zaradi vetra zelo pestri prvi in po ekipni vožnji na čas je zdaj prišla na vrsto še etapa s ciljnim vzponom. Al Fujairah je gostil start, cilj pa že po tradiciji na Jebel Jaisu. Na 1489 metrov visok vrh so kolesarji prišli po 185 kilometrih. Zaključni vzpon je dolg 19 km, povprečni naklon pa je 5,6-odstoten.

Majico vodilnega je nosil Luke Plapp, ki je bil po času izenačen z Remcom Evenpoelom. Po pričakovanjih je prišlo do pobega. Četverica si je privozil šest minut prednosti, a večje grožnje glavnini ni predstavljala. 80 kilometrov pred ciljem so veter s strani z napadom poskušali izkoristiti UAE, Soudal Quick Step in Bora Hansgrohe, vendar do presenečenja ni prišlo.Na zaključnem vzponu je imel predvsem Ineos vse pod nadzorom. Veliko dela sta opravila najprej Ben Swift, potem pa Josh Tarling. 11 kilometrov pred ciljem pa je pospešil Einer Augusto Rubio iz Movistarja. Kolumbijec prav danes praznuje 25 let in očitno se je odločil, da si bo priboril najlepše darilo. Nabral si je že skoraj minuto prednosti.

Tri kilometre pred ciljem, ko je razlika znašala 45 sekund in se je začel strmejši del vzpona je Remco Evenepoel v lov poslal Josefa Cernyja in Maura Schmida. Zdelo se je, da bo Evenepoel uspel napasti in celo prehiteti Rubia, a do tega vendarle ni prišlo. Belgijec je čakal na pravo priložnost in je pospešil šele na ciljni ravnini. Rubio se je lahko veselil zmage s 14 sekundami pred Evenepoelom."Osnovna taktika je bila slediti ostalim. V zadnjih kilometrih sem že nekoliko dvomil in sem menil, da me bodo ujeli. A sem ohranil še nekaj moči. Zame in za mojo kariero je to nekaj posebnega. V pretklih letih sem imel veliko težav, tako da svojega talenta nisem mogel pokazati. Ker danes praznujem, si boljšega darila ne bi mogel želeti," je dejal Rubio.

Sekundo za Evenepoelom je na cilj prišla skupina 25 kolesarjev z Yatesom, Lucenkom, Plappom, Gloagom … Evenepoel ima zdaj v skupnem seštevku po zaslugi bonifikacijskih sekund sedem sekund prednosti pred Plappom in 11 pred Pellom Bilbaom. Ostali zaostajajo za več kot minuto."Seveda je škoda, da se nismo mogli boriti za zmago, ko smo se mu enkrat približali. Mislim, da bi z mojim sprintom lahko dobil etapo, a na koncu je rdeča majica lepa nagrada za ekipo. Imeli smo nekaj nesreče s praznimi gumami, tako da je nekaj fantov moralo loviti priključek na vzponu, tako da načrta nismo mogli izpeljati po željah. Želel sem, da bi v zadnjih kilometrih zares pospešili, tako da bi ujeli ubežnika in bi sam lahko sprintal. A menim, da so bili vsi zelo močni danes," je dejal Evenepoel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ