Romandija: Proti zvezdnikom tudi štirje Slovenci

Romandija: Proti zvezdnikom tudi štirje Slovenci
24.04.2017 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič, Simon Špilak, Jani Brajkovič in Kristijan Koren. Slovenci, ki se bodo z zvezdniki soočili na dirki po Romandiji.

Dirka po Romandiji je vedno na sporedu takoj po zadnji pomladanski klasiki Liege-Bastogne-Liege. Za nekatere mojstre za etapne dirke ta preizkušnja predstavlja piljenje forme pred dirko po Italiji.

Za mnoge pa je to zadnja dirka pred odhodom na visoko nadmorsko višino in posledično pred pripravami na dirko po Franciji. Tudi letos ne bo nič drugače. Obeta se nadvse zahtevna dirka, ki se bo začela jutri, v torek, 25. aprila. Start bo v Aiglu. Dirka se bo končala 30. aprila v Lozani. Na startu bodo kar štirje Slovenci. Že zmagovalec te preizkušnje in kar trikrat drugi na tej dirki Simon Špilak. Do zdaj je dobil tudi že tri etape. Potem je tu letos izjemni Primož Roglič.

Zanj bo to zadnja dirka pred krajšim počitkom in pripravami na Tour de France. Tu sta še Jani Brajkovič in Kristijan Koren. Kaj pa ostali zvezdniki? Lanskega zmagovalca Naira Quintane na startu ne bo. Chris Froome je dirko dobil dvakrat in tudi tokrat bo na startu. Letos sploh še nima zmage. Soočil se bo z Richiejem Portom. Med favorite spadajo še Van Garderen, Jungels, Yates, Barguil, Uran, Pantano, Kelderman, Zakarin, Izagirre, Ulissi, Meintjes …

Kakšna pa je trasa? Govorimo o šestdnevni dirki, ki se bo začela s 4,8 km dolgim prologom v Aiglu. Torej v mestu, kjer ima sedež Mednarodna kolesarska zveza. Prva polovica poteka v rahel vzpon, drugi del pa je tehnično nekoliko bolj zahteven. Aigle bo gostil tudi začetek prve, 173 kilometrov dolge etape do Champeryja. Po ravninskem uvodu in dveh vzponih tretje kategorije bodo kolesarji že po 94 kilometrih prečkali 1035 metrov visok vzpon druge kategorije na Vex.

Potem pa še zahteven zaključek. Sledil bo spust, ravninski del in vzpon tretje kategorije. Po dobrih 150 kilometrih dirkanja se bodo kolesarji začeli vzpenjati vse do cilja na 1033 metrih nadmorske višine. Govorimo o 15 kilometrov dolgem vzponu prve kategorije. Tu se bo končala tudi deveta etapa na dirki po Franciji, tako da bodo nekateri zato še bolj motivirani. Po tej etapi bo že jasno, kdo se bo še lahko boril za končno zmago. 2. etapa bo potekala od Champeryja do Bulleja.

Dolga bo 161 km in bo nadvse razgibana, a brez zahtevnih vzponov. Tudi zaključek bo potekal v na krajši vzpon, tako da bodo mnogi iskali priložnost za zmago. Do večjih razlik pa vseeno ne bi smelo priti. Podobna bo tudi tretja, 187 kilometrov dolga etapa s startom in ciljem v kraju Pazerne. Cilj bo bolj po meri sprinterjev, za katere bi to lahko bila ena izmed redkih priložnosti. Sledila bo predzadnja in obenem kraljevska etapa. Domdidier bo gostil start, Leysin pa cilj.

Etapa bo dolga 164 kilometrov. Kolesarji bodo morali premagati tri vzpone prve kategorije in enega druge. Prvi vzpon prve kategorije bo 1508 metrov visoki Jaunpass. Prečkali ga bodo po prevoženih 95 kilometrih. Po spustu se bodo povzpeli na 1279 metrov visok vzpon druge kategorije Saanenmoser. Sledil bo krajši spust in takoj vzpenjanje do najvišje točke letošnje dirke. Govorimo o 1546 metrov visokem Pillonu. Vrh bodo kolesarji doseli po 144 kilometrih dirkanja.

Po spustu pa samo še ciljni klanec na 1315 metrov visoki Leysin. Ravno tako gre za vzpon prve kategorije, ki pa je dolg vsega štiri kilometre, povprečni naklon pa znaša 8,5%. Za konec se bodo kolesarji pomerili še na 18,3 km dolgem posamičnem kronometru. V prvem delu se bodo kolesarji vseskozi vzpenjali. V prvih sedmih kilometrih bodo premagali tristo metrov nadmorske višine. Sledil bo razgiban srednji del in potem še spust proti cilju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ