Romandija: Trije Slovenci z Rogličem, številni zvezdniki in vzponi

Romandija: Trije Slovenci z Rogličem, številni zvezdniki in vzponi
24.04.2018 AVTOR: D. Z.
Brez prave sprinterske etape, dve zahtevni vožnji na čas in dovolj vzponov, da bodo najboljši prišli do izraza. To je trasa dirke po Romandiji. Na startu Roglič, Špilak in Koren

Danes, 24. aprila se bo začela že 72. dirka po Romandiji. Pred kolesarji je šest dni napornega dirkanja. Lani se je končala s posamičnim kronometrom v Ženevi, ki ga je dobil Primož Roglič.

Na koncu je bil tretji v skupnem seštevku. Letos se bo vse skupaj začelo z vožnjo na čas. Ta bo precej kratka. Fribourg bo gostil start in cilj štiri kilometre dolgega prologa. Ta je bolj ali manj ravninski. Je pa v drugem delu tehnično zahtevnejši. Naslednji dan se bodo kolesarji podali proti Delemontu. Vmes bodo morali premagati tri vzpone druge kategorije in vzpon tretje kategorije.

Skupno kar 2232 metrov nadmorske višine. Že v tej etapi naj bi prišlo do določene selekcije. Še posebej ob vstopu kolesarjev v zadnja dva kroga, ko bodo morali dvakrat premagati vzpon na Le Sommet, katerega vrh leži na 869 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 4,5 km, povprečni naklon pa znaša 7,3 %. Sledil bo krajši spust in krajši vzpon. Potem pa spust in ravninski del proti cilju. Druga etapa od Delemonta do kraja Yverdon les Bains bo dolga 174 km. Kolesarji bodo morali takoj po startu premagati vzpon tretje kategorije.

Po 111 kilometrih pa še vzpon druge kategorije. To bosta tudi dve najtežji oviri. Po premaganih nekaj več kot dva tisoč metrih nadmorske višine naj bi se v tej etapi za zmago vendarle udarili sprinterji, saj je zadnji kategoriziran vzpon – Col des Etroits – na sporedu dobrih 60 kilometrov pred ciljem. Tretja etapa bo posamični kronometer. Ollon bo gostil start, cilj pa bo v Villarsu. Govorimo o deset kilometrov dolgi vožnji na čas brez prave ravnine. Kolesarji se bodo bolj ali manj vzpenjali, saj bodo morali premagati skoraj osemsto metrov nadmorske višine. Zanimivo.

To bo tudi edina etapa na letošnji dirki, ki se bo končala s ciljnim vzponom. Četrta oziroma predzadnja preizkušnja bo tudi kraljevska. Sion bo gostil start in cilj. Vmes pa bodo morali kolesarji premagati dva vzpona druge in tri prve kategorije. Etapa bo dolga 149 kilometrov in po uvodnih desetih se bodo morali kolesarji že povzpeti na vzpon prve kategorije. Sledil bo spust in dolga ravnina. Potem pa serija štirih kategoriziranih klancev. Najprej prvokategorrnik Vetortin, potem pa še dva vzpona druge kategorije Nax in Suen. Vse v razmaku vsega dobrih 30 kilometrov.

Sledil bo spust in še zadnji vzpon prve kategorije na Les Collons. Vrh leži na 1794 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 13,3 km, povprečni naklon pa znaša 6,4 %. Zaključni kilometri so s 7,5 % še najstrmejši. Na vrh bodo kolesarji prišli po 122 kilometrih. Sledil bo več kot 20 kilometrov dolg spust s krajšo ravnino nekje na polovici tega spusta. Potem pa še zaključnih, manj kot deset kilometrov ravnine do cilja v Sionu.

Zadnja etapa bo sicer razgibana, a tudi trije vzponi tretje kategorije v prvem delu 182 kilometrov dolge preizkušnje sprinterjem ne bi smeli povzročati težav. Mont Sur Rolle bo gostil start, cilj pa bo v Ženevi. Lani je dirko dobil Richie Porte pred Simonom Yatesom in Primožem Rogličem. Kaj pa letošnji favoriti? V prvi vrsti lahko vsekakor izpostavimo Primoža Rogliča! BMC je prišel na start s Portom, Dennisom in Van Gardernom. Tu so še Špilak, Fuglsang, Thomas, Bernal, Rolland, Martin, Rui Costa, Kruijswijk, Nieve, Buchmann, Kennaugh, Ion in Gorka Izagirre, Latour …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ