Romandija: Vrnitev Primoža Rogliča, ki brani zmago

Romandija: Vrnitev Primoža Rogliča, ki brani zmago
29.04.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V torek, 30. aprila se bo začela dirka po Romandiji. Po daljšem pripravljalnem obdboju se vrača Primož Roglič, ki bo branil lansko zmago. Na dirki bodo tudi Simon Špilak, Jan Tratnik in Luka Pibernik.

Dirka po Romandiji je ena izmed prestižnih dirk World Toura. Lani jo je po hudem boju z Eganom Bernalom dobil Primož Roglič, ki je tako še izboljšal tretje mesto iz leta 2017. Letos se prav na tej dirki po daljšem obdobju priprav v Sierri Nevadi Roglič vrača v karavano. Seveda z glavnim ciljem v mislih – dirko po Italiji. Romandija bo predstavljala zgolj zadnjo pripravo pred Girom.

Na startni listi je tudi že zmagovalec te dirke Simon Špilak, ki je to dirko končal že devetkrat. Ob zmagi pa je bil tudi kar trikrat drugi. Obenem je slavil tri etapne zmage. Na dirki bo prvi del sezone zaključil še Jan Tratnik. V ekipo Bahrain Merida je uvrščen še Luka Pibernik, medtem ko se je Mateju Mohoriču in Tadeju Pogačarju prvotni plan nekoliko spremenil.

Mohorič bo nastopil na enodnevni dirki v Frankfurtu, Pogačar pa se bo po seriji arenskih klasik posvetil pripravam na dirko po Kaliforniji. In, kakšna trasa kolesarje čaka na dirki po Romandiji? Vse skupaj se bo začelo s 3,9 km dolgim prologom v Neuchatelu. Sledila bo nadvse razgibana prva etapa od Neuchatela do La Chaux de Fondsa. Dolga bo 168,4 km.

Druga etapa bo potekala od Le Locla do Morgesa in bo dolga 174,4 km. Sart in cilj tretje etape bo gostil Romont. Lucens bo gostil start četrte, s 176 kilometri najdaljše etape. Cilj bo v Torgonu. Dirka se bo končala s posamično vožnjo na čas v Ženevi. Ta bo doga 18,9 km. Lani je Primož Roglič po hudem boju za osem sekund premagal Egana Bernala in za 35 Richieja Porta.

Sledili so Fuglsang, Costa, Kruijswijk, Dennis, Latour, Buchmann in Martin. Kaj pa favoriti na letošnji preizkušnji? Poleg Rogliča in morda tudi Špilaka, seveda? Konkurenca je nekoliko slabša kot v preteklosti. Vseeno pa lahko izpostavimo kolesarje, kot je zmagovalec dirke po Franciji Geraint Thomas in Rogličev klubski kolega Steven Kruijswijk.

Tu so še Ilnur Zakarin, Michael Woods, David Gaudu, Carlos Betancur, Louis Meintjes, Michael Albasini, najmlajši v World Touru Remco Evenepoel, Hemann Pernsteiner, Tanel Kangert … Med sprinterji lahko izpostavimo naslednje: Elia Viviani, Sam Bennett, Simon Consonni, Jakub Mareczko, Giacomo Nizzolo … Vrača se tudi rekorder v vožnji na eno uro Victor Campenaert, ki bo imel tako kar dve priložnosti za dokazovanje.

Dirka po Romandiji
30. april, prolog: Neuchatel – Neuchatel, 3,87 km (prolog)
1. maj, 1. etapa: Neuchatel – La Chaux de Fonds, 168,4 km
2. maj, 2. etapa: Le Locle – Morges, 173,4 km
3. maj, 3. etapa: Romont – Romont, 160 km
4. maj, 4. etapa: Lucens – Torgon, 176 km
5. maj, 5. etapa: Ženeva – Ženeva, 16,85 km (posamična vožnja na čas)

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ