Rosa z epsko vožnjo do zmage, Simon Špilak pred koncem 12.

Rosa z epsko vožnjo do zmage, Simon Špilak pred koncem 12.
08.04.2016 AVTOR: D. Z.
Kraljevska etapa v Baskiji. Diego Rosa je bežal več kot sto kilometrov. Sergio Henao je prevzel vodstvo. Simon Špilak pred kronometrom blizu točk.

Večja skupina v pobeg ...
Na dirki po Baskiji je za kolesarji najtežja, kraljevska etapa. Govorimo o predzadnji preizkušnji letošnje dirke. Premagati so morali en vzpon tretje kategorije, šest vzponov druge kategorije in tik pred ciljem še vzpon prve kategorije. Orio je gostil start, po 159 kilometrih pa so kolesarji prišli na cilj v Arrate. Na startu sta bila Jan Polanc in Simon Špilak. V rumeni majici najboljšega v skupnem seštevku pa je etapo začel Wilco Kelderman.

A tokrat je bila etapa zares zahtevna, pa še dež je motil kolesarje. V pobeg se je odpravila velika skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Ama ée, Simon Geschke, Stefan Denifl, Winner Anacona in Yoann Bagot.

... kmalu pa samo še Diego Rosa
Po vsega 40 kilometrih dirkanja pa je prišlo – kar težko je verjeti – že do odločilnega napada. To skupino je napadel Diego Rosa, ki se je podal v dolg samostojen pobeg. Ker je bil v skupnem seštevku daleč za najboljšimi, ni predstavljal nobene nevarnosti, zato se v glavnini prav veliko z njim niso obremenjevali. V tej skupini so največ časa v ospredju preživeli kolesarji LottoNL Jumba, a v zaključku je Kelderman ostal sam in vodstva ni uspel ubraniti.

Prvi izmed favoritov, ki je sprožil napad je bil Mikel Landa, sicer tretji v skupnem seštevku. Počakal ga je klubski kolega pri Skyu David Lopez. Ujela sta še Simona Clarka in tako je skupina nadaljevala proti zadnjemu vzponu. V ozadju je imel Alberto Contador samo še enega pomočnika. Ko je ta obupal, je Contador napadel in hitro izničil prednost vseh, razen Diega Rose. Italijan se je v ospredju v svojem ritmu vozil proti vrhu.

Henao in Contador najboljša
Po štirih urah in skoraj 20 minutah dirkanja se je član Astane veselil prestižne zmage. Dobre tri minute za njim pa se je odvijal boj za vodstvo v skupnem seštevku. Contadorjevemu napadu je lahko sledil samo Sergio Henao. Prav Henao je bil na koncu drugi, Contador pa tretji, a čas sta imela oba isti. Samo dve sekundi za njima sta na cilj prišla Rodriguez in Pinot. Sledil je Samuel Sanchez. 28 sekund počasnejši od Henaa in Contadorja je bil Nairo Quintana. Simon Špilak je tokrat zasedel 11. mesto.

Za Contadorjem je zaostal za 59 sekund. Jan Polanc je bil 19. Henao je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima vsega šest sekund prednosti pred Contadorjem. Tretji Thibaut Pinot zaostaja za deset sekund. Lanski zmagovalec Joaquim Rodriguez zaostaja za 12 sekund.  Sledijo Sanchez, Quintana, Craddock, Kelderman, Costa in Reichenbach. Simon Špilak je 12. Zaostaja pa za minuto in 22 sekund. Jan Polanc je 39. Jutri je na sporedu zadnja etapa, posamični kronometer v Eibarju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ