Roubaix: Borut Božič in Marko Kump bežala, Cancellara padel in Hayman do zmage!

Roubaix: Borut Božič in Marko Kump bežala, Cancellara padel in Hayman do zmage!
10.04.2016 AVTOR: D. Z.
Pariz-Roubaix je spisal novo poglavje. Izjemna dirka, izjemni boji, padec Cancellare in izjemna zmaga Mathewa Haymana.

Pet Slovencev na startu
Pa je vendarle za kolesarji. Še 114. dirka Pariz-Roubaix. Najbrž najbolj brutalna dirka v sezoni. Dolga je bial 257 km, kolesarji paso morali premagati tudi 27 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 52,8 km. Priča smo bili pravemu spektaklu in izjemnemu boju praktično od začetka do konca. Na startu so bili tudi Slovenci. Borut Božič, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Marko Kump in Luka Pibernik.

Favoritov pa ogromno, izstopala pa sta vsekakor Fabian Cancellara in Peter Sagan. A, kolesarja sta po formi tako odstopala od drugih, da je bilo jasno, da ju ostali ne bodo čakali. In zato je prišlo do številnih napadov še pred odseki, ki so ponavadi odločilni. A kar po vrsti. Organizatorji so bili pripravljeni tudi na slabo vreme. V primeru dežja – na tej dirki ga ni bilo že od leta 2002 – bi start prestavili na zgodnejšo uro. A dežja ni bilo, zato je bil start ob 10.50.

Neverjeten ritem od samega začetka
Vse skupaj se je, tako kot je to že običajno, začelo v mestu Compiegne. Takoj je prišlo do številnih napadov, po 20 kilometrih dirkanja pa se je v ospredju izoblikovala velika skupina 25 kolesarjev, ki je znala izkoristiti veter v hrbet. A več kot pol minute naskoka si ta skupina ni uspel privoziti in kmalu je bila ujeta. Sledili so novi napadi, vsi neuspešni. Po skoraj 70 kilometrih dirkanja tako še vedno ni prišlo do ubežne skupine.

Potem je napadla skupina 16 kolesarjev – v tej skupini sta bila tudi Borut Božič in Marko Kump – sledil  pa je prvi tlakovani odsek. Tam so ritem narekovali člani Skya, medtem ko so si ubežniki privozili minuto prednosti. Po prvih petih odsekih so v ospredju vztrajali Borut Božič (Cofidis), Marko Kump (Lampre Merida) ter Sylvain Chavanel (Direct Energie), Matthew Hayman, Magnus Cort Nielsen (oba Orica-GreenEdge), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Salvatore Puccio (Sky), Johan Le Bon (FDJ), Maxime Daniel (AG2R), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Imanol Erviti (Movistar) in Jaroslav Popovič (Trek-Segafredo).

Cancellara in Sagan ujeta v ozadju
Pred 20 odsekom so imeli že skoraj štiri minute prednosti. In tik pred tem odsekom je v glavnini prišlo do padca, kar so izkoristili člani Etixx Quick Stepa. Glavnina je razpadla na več skupin, v največji nekoliko v ozadju sta ostala tudi Cancellara in Sagan. V skupini pred njima pa Rowe, Stannard, Vanmarcke, Štybar, Boasson Hagen, Tom Boonen … Razlika med tema skupinama je hitro presegla eno minuto.

Na 19. odseku je Tony Martin ostro pospešil in sledili so mu lahko le Boonen, Robert Wagner, Stannard, Boasson Hagen in Luke Durbridge. V arenberškem gozdu je skupnico vodil izkušeni Boonen, v glavnini pa je zamujeno poskušal nadoknaditi Fabian Cancellara. Sledili so mu Daniel Oss, Peter Sagan in Niki Terpstra. Uspeli so se približati na manj kot 50 sekund, a to je bilo tudi vse. Pa čeprav je Cancellara na odseku Orchies ostro napadel.

Cancellara za piko na i še padel
Tudi v ospredju so imeli težave. Kar trije kolesarji Skya so padli. Na tleh so se znašli Rowe, Moscon in Puccio. V ospredju pa je ostal Ian Stannard. V ospredju so se skupine polovile in kar naenkrat je bil tudi Tom Boonen v izjemnem položaju, da tu slavil že rekordno peto zmago. Sledil je znameniti odsek – eden izmed treh, ki so ocenjeni s petimi zvezdicami – Mons en Pevele. Tu je v ospredju napadel Vanmarcke, medtem ko je Cancellara, ki se je skupini že nevarno bližal, grdo padel.

Padli so še nekateri drugi, le Peter Sagan se je uspel rešiti. A najboljših ni več uspel ujeti. Po odseku je v ospredju  vztrajala samo še deseterica kolesarjev. To so bili Boonen, Erviti, Stannard, Boasson Hagen, Erviti, Vanmarcke, Hayman, Aleksejs Saramotins, Rowe, Sieberg in Haussler. Sagan je zaostajal za minuto, Cancellara pa že za tri minute. Do cilja je bilo še 30 kilometrov. Na odseku Carrefour de l'Arbre je napadel Sep Vanmarcke.

Hayman do zmage v 15. poskusu
Hitro si je privozil manjšo prednost in zdelo se je, da bi lahko prišel sam celo do cilja. A vendarle so se v ozadju organizirali in so ga tudi hitro ujeli. Sledili so novi napadi, a na koncu se je za zmago udarila peterica kolesarjev. To so bili hayman, Boonen, Stannard, Vanmarcke in Boasson Hagen. Na velodrom sta prva prišla Boonen in Hayman. Ostali trije pa so hitro 'pokrpali ' nastalo luknjo in tako smo videli sprint, ki ga je prvi začel Mathew Hayman.

Boonen je bil v njegovem zavetrju, a Avstralec je izpeljal neverjeten zaključek. To je bil Haymanov 15. Pariz-Roubaix. Tokrat pa mu je uspelo zmagati. Tom Boonen ostaja pri štirih zmagah, zadovoljiti se je moral z drugim mestom. Tretji je bil Ian Stannard, četrti Sep Vanmarcke, peti pa Edvald Boasson Hagen. Peter Sagan je na cilj prišel v manjši skupini kolesarjev, ki je zaostala za dve minuti in 20 sekund. Zasedel je 11. mesto. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je z zaostankom 7:24 zasedel 37. mesto. Marko Kump je bil 85., Luka Pibernik 106., Kristijan Koren 108., Luka Mezgec pa 119.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ