Roubaix: Cancellara po sprintu do znamenitega dvojčka! (foto in video)

Roubaix: Cancellara po sprintu do znamenitega dvojčka! (foto in video)
07.04.2013 AVTOR: D. Z.
Fabian Cancellara je veliki zmagovalec 111. dirke Pariz-Roubaix. Premagal je Sepa Vanmarckeja in Nikija Terpstro.

Prvo uro skoraj 50 km/h
254,5 kilometra dolga dirka Pariz-Roubaix se je, kot je to že v navadi, začela v mestu Compiegne. In kolesarji so začeli zelo hitro. Najprej se je v ospredju znašla skupina 13 kolesarjev, ki so napadli po prevoženih zgolj 17 kilometrih. A skupina je bila prevelika in glavnina je ni pustila prav daleč. Posledica? Izjemno visoka povprečna hitrost. Po prvi uri je znašala le skoraj 50 km/h. Ubežniki so bili hitro ujeti in prvega izmed 27 odsekov tlakovanih poti je glavnina začela skupaj.

V naslednjm odseku je že prišlo do resnejšega padca, saj sta se na tleh znašla Devolder in Stannard, medtem ko so se po odseku 24 v ospredju znašli štirje ubežniki. To so bili nekdanji zmagovalec te dirke Stuart O'Grady, Gert Steegmans, Matthew Hayman in Clement Koretzky. To je bilo po prevoženih 124 kilometrih. Kasneje se jim je poskušal pridružiti še Andre Greipel, a Nemcu to ni uspelo. V tem času je v glavnini prišlo do hudega padca, saj se je v prometni znak zabil Yoann Offredo.

V Arenbergu najprej četverica
Četverica ubežnikov si je hitro privozila nekaj več kot dve minuti prednosti, v glavnini pa so tempo pričeli narekovati kolesarji moštva Saxo Tinkoff, za katere je vozil tudi Marko Kump. Sledil je znameniti Gozd Arenberg, prvi izmed treh odsekov tlakovanih poti, ki so označeni s petimi zvezdicami, torej spadajo med najtežje. Ubežniki so imeli minuto in pol prednosti, prek tlakovcev pa je tempo narekoval Steegmans, medtem ko so v glavnini na čelo že prišli glavni favoriti. V lovu so bili najbolj aktivni Phinney, Degenkolb in Vandenbergh.

In po dobrih dveh kilometrih tlakovcev je prednost ubežnikov padla na vsega 40 sekund. A ubežniki so vztrajali, kasneje sta v ospredju ostala samo še Steegmans in Hayman, kmalu pa se jima je pridružil še Michael Schar. V že razredčeni skupini z najboljšimi so zaradi padcev zaostali Pozzato, Ladagnous, Thomas … Hushovd je dobil defekt. Zdaj trojici ubežnikov se je po 200 kilometrih dirkanja pridružil še Damien Gaudin.

Cancellarova akcija zredčila skupino
A na novo formirana četverica je imela zgolj pol minute prednosti pred zasledovalci, tudi pred prvim favoritom Fabianom Cancellaro, ki je prvo potezo v prvi osebi potegnil v odseku 11. Začel je narekovati oster ritem in že do naslednjega odseka – ta se imenuje Mons en Pevele – so bili ubežniki ujeti. Tam je defekt dobil predlanski zmagovalec Johan Vansummeren. Mons en Pevele je v ospredju premagalo zgolj 13 kolesarjev.

To so bili Cancellara, Terpstra, Stybar, Vandenbergh, Gaudin, Vanmarcke, Boom, Langeveld, Van Avermaet, Eisel, Flecha, Paolini in lani drugi Turgot, ki pa je kasneje zaradi defekta izgubil stik s to skupino. A kasneje je prišlo do nekaterih napadov in tako sta se najprej odpeljala Langeveld in Vanmarcke. Sledila sta še Vandenbergh in Gaudin, medtem ko so preostali čakali na potezo Fabiana Cancellare.

Napadel, kjer je v četrtek padel!
Po odseku 7 se je v ospredju kar naenkrat znašla skupina osmih kolesarjev. To so bili Langeveld, Vanmarcke, Gaudin, Vandenbergh, Stybar, Van Avermaet, Flecha in Paolini. A kmalu zatem je iz ozadja napad sprožil še Cancellara, ki se je v trenutku preselil do vodilnih. Takrat je že pokazal pravo moč. A na Švicarja nista čakala Vandenbergh in Vanmarcke, ki sta nadaljevala v silovitem ritmu. Na sektorju šest, kjer je na ogledu padel, je spet pospešil Cancellara, sledil pa mu je lahko še Zdenek Štybar.

Švicar se nanj ni oziral. Raje je poskrbel, da je ujel vodilna kolesarja. In kmalu se je v ospredju sestavila skupina štirih: Cancellara, Vanmarcke ter kolesarja moštva Omega Pharma Quick Step Vandenbergh in Štybar. S pol minute zaostanka – takrat je postalo jasno, da v izgubljenem položaju – so jim sledili Flecha, Langeveld, Terpstra, Van Avermaet in Gaudin, medtem ko so še precej več zaostajali Boom, Eisel, Paolini, Kristoff, Leukemans …

Gledalci krojili usodo dveh kolesarjev moštva Omega Pharma Quick Step! Najprej Vandenbergh ...
Sledil je znameniti Carrefour de l'Arbre. Še eden imed treh odsekov, označenih s petimi zvezdicami. Že ob vstopu vanj je Vandenbergh rahlo zaostal za preosalo trojico. Zato je hotel ta zaostanek nadoknaditi s tvegano vožnjo, a je ob vožnji povsem po orbu »cestišča « trčil ob gledalca in grdo padel.

»To je bila tako moja krivda kot gledalčeva, ki me po vsej verjetnosti ni videl. Če bi preprosto sledil ostalim po sredini tlakovane poti, potem se to ne bi zgodilo. Po padcu me je vse bolelo in preteklo je precej časa, da sem si opomogel. Sesti na kolo je bilo težko in začel sem jokati. Psihično je bilo težko, « je priznal Vandenbergh.

... potem še Stybar
A dirka se je nadaljevala, predvsem Vanmarcke in Cancellara pa sta narekovala neverjeten ritem, medtem ko se je zdelo, da se v zavetrju precej bolj muči Štybar. Ta je kasneje trčil ob gledalca. Padel sicer ni, je pa izgubil stik s preostalima kolesrjema in teh nekaj metrov ni mogel več nadoknaditi. Tako je postalo jasno, da bosta za zmago med sabo obračunala Sep Vanmarcke in prvi favorit Fabian Cancellara.

Ker je sprint na velodromu v Roubaixu po prevežnih več kot 250 kilometrih lahko še kako velika loterija, je bil predvsem Cancellara odločen, da se Vanmarcka reši že pred prihodom na velodrom. A Švicar, ki je Vanmarckeja večkrat napadel, se nasprotnika vendarle ni mogel otresti in tako sta se skupaj pripeljala na znameniti velodrom. Sledilo je prvo prečkanje ciljne črte in zvonec za zadnji krog.

Cancellara vendarle močnejši
Oba sta igrala taktično igro, se spogledovala, na koncu pa je Cancellari uspelo Vanmarckeja prisiliti v to, da je šel v ospredje. Sledil je sprint. Vanmarcke je sicer dobro začel, a Cancellara je bil močnejši in ga v zadnjih metrih tudi prehitel. Švicar se je veselil že tretje zmage na tej dirki. Po letu 2010 pa mu je spet uspelo doseči znameniti dvojček, ko je v isti sezoni dobil tako dirko po Flandriji kot dirko Pariz-Roubaix.

»Neverjetno. Zmagati že tretjič. Ko sem videl, kako so vsi dirkali proti naši ekipi, proti meni, sem prav moral narediti selekcijo. Ekipa se je znašla v težavah, saj smo zaradi padcev izgubili nekaj kolesarjev. Vendar, to je Roubaix, « je dejal Cancellara in dodal : »Priti v cilj sam je vedno lepo, danes pa je šlo za čisti boj vse do konca. Ko sem prečkal ciljno črto, kar nisem mogel verjeti. «

"Slovenski" dan v znamenju padcev
Kako ga je dirka utrudila, je bilo videti v cilju, ko se je najprej izmučen ulegel na tla, potem pa je proti podelitvenemu odru odšel ob pomoči drugih. Vanmarcke se je moral zadovoljiti z drugim mestom. V ozadju je Štybar povsem popustil in za tretje mesto se je z zaostankom dobre pol minute udarila skupinica trej kolesarjev. Niki Terpstra je dobil sprint. Van Avermaet in Gaudin pa sta bila tretji in četrti. Na dirki so nastopili tudi štirje Slovenci.

Odlično sta dirkala Borut Božič in Kristjan Koren, ki sta nekaj časa celo bežala. Vendar pa sta okrog 70 kilometrov pred ciljem padla. Božič si je po vsej verjetnosti zlomil zapestje. Koren je nadaljeval, a skupine ni več uspel ujeti in je dirko z dobrimi 14 minutami zaostanka končal na 83. mestu. Božič je moral odstopiti, odstopil je tudi Blaž Jarc. V krstnem nastopu na tako zahtevni preizkušnji se je izkazal Marko Kump, ki je, potem ko je opravil delo, ki so mu ga naložili v moštvu Saxo Tinkoff, prišel tudi do cilja. Na velodrom se je pripeljal kot 105. Za Cancellaro je zaostal za dobrih 25 minut.

Pariz-Roubaix, rezultati
1. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack Leopard 5:45:33
2. Sep Vanmarcke (Bel) Blanco Pro Cycling Team
3. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma Quick Step Cycling Team 0:31
4. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
5. Damien Gaudin (Fra) Team Europcar
6. Zdenek Stybar (Češ) Omega Pharma Quick Step Cycling Team 0:39
7. Sebastian Langeveld (Niz) Orica GreenEdge
8. Juan Antonio Flecha Giannoni (Špa) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team
9. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša 0:50
10. Sebastien Turgot (Fra) Team Europcar
11. Heinrich Haussler (Avs) IAM Cycling
12. Bernhard Eisel (Avt) Sky Procycling
13. Maarten Wynants (Bel) Blanco Pro Cycling Team
14. Lars Boom (Niz) Blanco Pro Cycling Team
15. Matti Breschel (Dan) Team Saxo Tinkoff
16. Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team
17. Steve Chainel (Fra) Ag2R La Mondiale
18. Maarten Tjallingii (Niz) Blanco Pro Cycling Team
19. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step Cycling Team
20. Stijn Vandenbergh (Bel) Omega Pharma Quick Step Cycling Team
83. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 14:34
105. Marko Kump (Slo) Team Saxo Tinkoff 25:31
Borut Božič in Blaž Jarc sta odstopila

Zadnji kilometri dirke
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ