Roubaix: Drama z zapornico in hitrim vlakom (video)

Roubaix: Drama z zapornico in hitrim vlakom (video)
13.04.2015 AVTOR: D. Z.
Zgodilo se je okrog sto kilometrov pred ciljem. Na srečo ni prišlo do nesreče, a če bi komisarji dosledno upoštevali pravila, bi morali številne kolesarje diskvalificirati.

Po prevoženih dobrih 160 kilometrih na dirki Pariz-Roubaix je prišlo do neljubega dogodka. Glavnina se je bližala železniškemu prehodu in v trenutku, ko je prvi del glavnine zapeljal na ta prehod so se začele spuščati zapornice. Del kolesarjev je tako lahko prečkal prehod, veliko jih je ostalo zadaj, nekateri pa so se komaj izognili spuščajočim se zapornicam. Kolesarja Lotto Soudala je ta zapornica celo zadela. Kmalu zatem je po železniški progi pripeljal eden izmed hitrih vlakov TGV. Tedaj pa so imeli policisti, ki so spremljali dirko že vse pod nadzorom. Nihče ni bil poškodovan.

Tisti, kolesarji, ki so prehod prečkali ob spuščanju zapornic bi morali biti kaznovani z diskvalifikacijo, vendar se za to potezo komisarji tokrat niso odločili. »Teoretično, bi morali tiste, ki progo prečkajo, ko se zapornice spuščajo, diskvalificirati. V tem primeru pa bi to bilo krivično do tistih, ki jih ne bi mogli indentificirati, « je dejal predstavnik komisarjev Guy Dobbelaere. Kasneje so organizatorji poskrbeli, da so kolesarji počakali tiste, ki so se pred zapornicami ustavili. Dirka se je tako lahko nadaljevala s podobnimi zaostanki, saj so morali vsi za nekaj trenutkov upočasniti.

Razlog, zakaj se vsi niso ustavili pred zapornicami, pa je navedel prav prej omenjeni Dobbelaere: »Za vodilne kolesarje bi se bilo nemogoče varno ustaviti. Glavnina je bila vsega deset metrov stran, ko so se zapornice pričele spuščati. S tem, ko smo za nekaj trenutkov nevtralizirali dirko, smo spoštovali športni duh tega pravila. « Sicer pa smo bili v preteklosti že priča diskvalifikaciji kolesarjev, ki so prečkali železniško progo, pa čeprav so zgolj sledili motoristu pred njimi. Potem, ko so osvojili drugo, tretje in četrto mesto so leta 2006 zaradi nepravilnega prečkanja naknadno diskvalificirali Hosteja, Van Petegema in Guseva. Dirko je takrat dobil Fabian Cancellara, na drugo mesto pa se je po diskvalifikacijah povzpel takrat svetovni prvak Tom Boonen.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ