Roubaix: Na vaši najljubši štirje Slovenci ... in izjemni Cancellara (fotogalerija)

Roubaix: Na vaši najljubši štirje Slovenci ... in izjemni Cancellara (fotogalerija)
06.04.2013 AVTOR: D. Z.
V anketi, ki je še vedno aktualna in lahko še vedno glasujete, smo vas spraševali, katera izmed Severnih klasik vam je najljubša. Prepričljivo vodi Pariz-Roubaix.

Po poljskih poteh
Ta konec tedna bodo vse oči svetovne kolesarske javnosti uprte proti klasiki Pariz-Roubaix. Sicer poteka še kar nekaj dirk, a v nedeljo bo v prvi vrsti čas za Severni pekel. Severni pekel, Kraljica klasik, Velikonočna dirka, Peklenska nedelja … ali preprosto Pariz-Roubaix. Na sporedu bo že 111. izvedba te dirke. Gre za eno izmed petih najprestižnejših klasik, o katerih smo več pisali v naši marčevski številki revije Bicikel.

Prvič so jo organizirali leta 1896. In zdaj je dosegla neverjetno popularnost. Če na večini preostalih dirk iščejo čim boljše, širše ceste, je tukaj povsem drugače. Kolesarji morajo več kot 50 kilometrov voziti po poljskih poteh, kjer promet sploh ne poteka, te poti pa so tlakovane s tlakovci, ki na precej mestih manjkajo. Letos ne bo nič drugače.

254 kilometrov, 27 odsekov tlakovanih poti in velodrom
Kot smo že pisali, bodo kolesarji morali na 254 kilometrov dolgi dirki prevoziti dobrih 52 kilometrov takih poti, ki bodo razvrščene v 27 odsekov. Ti so ocenjeni z zvezdicami. Podrobnosti o teh odsekih smo vam že ponudili. Kolesarji se bodo z znamenitimi gozdom Arenberg soočili že na 158 kilometru. Torej 14 kilometrov prej kot običajno. Sicer pa je Arenberg prvi izmed treh odsekov, ki so jih organizatorji označili s petimi zvezdicami.

Tam bo že bolj jasno, kdo izmed favoritov bo ostal v igri za zmago. Drugi odsek s petimi zvezdicami je Mons en Pevele, ki bo na sporedu po prevoženih 205 kilometrih. To bo 10 odsek. Zadnji izmed znamenitih treh bo Carrefour de l'Arbre, ki je že po tradiciji 20 kilometrov pred ciljem. Ta je dolg dobra dva kilometra in tu bi bil boj za zmago lahko že končan. Po vseh slabih, razritih poteh pa bodo kolesarji, kako zanimivo, zadnje metre dirke prevozili na velodromu v Roubaixu.

Prvi favorit nedvomno Fabian Cancellara
Letos zmage ne bo branil nesporni junak te dirke Tom Boonen. Belgijec se je poškodoval na dirki po Flandriji in tako ne bo mogel napadati že morebitne rekordne pete zmage. Zaradi nesreče v zimskem obdobju ne bo niti Alessandra Ballana. Zato pa bo na startu zmagovalec dirke po Flandriji Fabian Cancellara.

Švicar je brez dvoma, kljub nekoliko nesrečnima dvema dnevoma v tem tednu, nesporni favorit. Cancellara je izkušen, letos ima ob sebi tudi izjemno močno ekipo RadioShack Leopard. To dirko je dobil že leta 2006 in 2010, obenem pa je bil tudi dvakrat drugi. Vsekakor na preostale ne bo čakal in bo dirko poskusil odločiti že pred prihodom na velodromu, saj v sprintu ni najhitrejši. Prav zato lahko pričakujemo napad še daleč pred ciljem. Mogoče bi celo lahko poskušal s podobno akcijo kot leta 2010.

Turgot, Hushovd, Flecha, Roelandts ...
Kaj pa ostala konkurenca? Tu gre za ozek krog specialistov za vožnjo po takih poteh. Filippo Pozzato in Thor Hushovd do zdaj nista pokazala prave forme, vendar sta mojstra za »tlakovce «. Podobno velja tudi za že večkrat kolesarja, ki je mešal štrene tik pod vrhom Juana Antonia Flecho. Zagotovo moramo izpostaviti vsaj še mladega Taylorja Phinneyja, ki je Flandrijo izpustil zaradi prehlada, lani presenetljivo drugega Sebastiana Turgota in tudi trenutno izvrstno pripravljenega Jurgena Roelandtsa.

Spredaj bi lahko bili še Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler, Steve Chainel, Lars Boom, Yoann Offredo, Andre Greipel, John Degenkolb, Tom Veelers, Bjorn Leukemans, Edvald Boasson Hagen, Ian Stannard, Geraint Thomas, Niki Terpstra, Vansummeren, Maaskant, Vanmarcke … A dejstvo je, da je, vsaj po pripravljenosti sodeč, Fabian Cancellara premočan, čeprav na tej dirki velikokrat odloča tudi (ne)sreča, saj so padci, predvsem pa defekti še kako pogosti. Poleg tega bodo po vsej verjetnosti prav vsi dirkali proti Švicarju, kar bi lahko dirko naredilo še bolj zanimivo.

Štirje Slovenci
Slovenci bomo lahko držali pesti za štiri naše predstavnike. Borut Božič bo na tej dirki nastopil že tretjič, največ izkušenj ima Kristjan Koren. Že ob krstnem nastopu – takrat je na dirko prišel z dirke po Baskiji – je osvojil odlično 23. mesto. Ker Petra Sagana ni, bo imel proste roke, celo kakšnega pomočnika ob sebi.

Na startu pa bosta še Marko Kump, ki bo v moštvu Saxo Tinkoff Bank zamenjal Danieleja Bennatija, in Blaž Jarc, za katerega bo to drugi nastop na tej dirki. Na desni strani si lahko ogledate fotografije s četrtkovega ogleda proge. Na njih lahko opazite tudi Boruta Božiča, ki v Astani izstopa zaradi barv državnega prvaka. Dirko bi lahko dodatno začinilo še vreme. Kolesarje dež in posledično blato nista ovirala že vse od leta 2002. (fotografije z drugega dneva ogledov trase vam bomo ponudili kasneje)

Ekipe in najbolj izpostavljeni kolesarji

Team Netapp-Endura: BLAŽ JARC, Downing, Kluge
Orica-GreenEDGE: O'Grady
Lotto-Belisol: Greipel, Roelandts, Bak
Omega Pharma-Quick Step: Chavanel, Terpstra
Team Saxo-Tinkoff: MARKO KUMP, Breschel
Euskaltel-Euskadi: Radochla
Movistar Team: Dowsett, Rojas
BMC Racing Team: Hushovd, Phinney
Garmin-Sharp: Farrar, Maaskant, Vansummeren
Ag2r-La Mondiale: Chainel
Cofidis, Solutions Credits: Petit, Ghyselinck
FDJ: Ladagnous, Offredo, Demare
Bretagne-S éch é Environnement: Koretzki, Vachon
Sojasun: Engoulvent, Šiškevičius
Team Europcar: Gaudin, Turgot
Sky ProCycling: Eisel, Boasson-Hagen, Thomas, Stannard
RadioShack-Leopard: Cancellara, Rast, Devolder
Lampre - Merida: Pozzato
Cannondale: KRISTJAN KOREN, L. S. Haedo, Bodnar
Astana Pro Team: BORUT BOŽIČ
Blanco Pro Cycling Team: Boom, Tjallingii, Vanmarcke
Team Argos Shimano: Degenkolb, Veelers
Vacansoleil DCM: Leukemans, Flecha
Katjuša Team: Kristoff, Paolini
IAM Cycling: Haussler, Hinault

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ