Roubaix: Peter Sagan z dolgim pobegom do zmage

Roubaix: Peter Sagan z dolgim pobegom do zmage
08.04.2018 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je vendarle prišel do zmage na klasiki Pariz-Roubaix. In to na izjemen način!

Izjemno hitra prva ura
Za kolesarji je že 116 dirka Pariz-Roubaix. Znamenita klasika s številnimi vzdevki, kot je na primer Severni pekel.

Tudi tokrat smo na 257 kilometrov dolgi preizkušnji z 29 tlakovanimi odseki v skupni dolžini 54,5 km videli nadvse zanimivo dirkanje. Takoj od starta je prišlo do številnih napadov, a prava ubežna skupina se nikakor ni uspela sestaviti. Posledica je bila visoka povprečna hitrost, saj so kolesarji v prvi uri prevozili kar 48 kilometrov.

Devet ubežnikov
Po več kot 50 kilometrih dirkanja pa je vendarle prišlo do pobega in v ospredju se je izoblikovala skupina devetih ubežnikov. Nekateri izmed teh so kasneje zares dolgo vztrajali v ospredju, kot boste kasneje tudi prebrali je vse do konca zdržal tudi dillier.

Sicer pa so ubežno skupino sestavljali: Sven Erik Bystr øm (UAE Team Emirates), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Marc Soler (Movistar Team), Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic), Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Geoffrey Soupe (Cofidis, Solutions Credits), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) in Jay Robert Thomson (Dimension Data).

Padec in lovljenje
Privozili so si že več kot sedem minut prednosti, potem pa so odgovornost pri lovu prevzeli kolesarji Bore Hansgrohe, torej ekipa Petra Sagana. Tik pred odsekom Briastre je prišlo do padca in številni so ostali ujeti v ozadju. To so poskušali izkoristiti pri Quick Stepu. Takoj so pospešili.

Tudi aktualni zmagovalec Van Avermaet je ostal ujet v ozadju in se je zares dolgo trudil, da je spet ujel priključek z najboljšimi. Sledil je odsek Arenberg in glavnina je štela še vsega okrog 50 kolesarjev. Potem pa je napadel Philippe Gilbert. Pridružil se mu je še Teunissen, kasneje pa še Politt. A večje prednosti si niso mogli privoziti. Vsega 20 sekund pred skupino s favoriti, medtem ko je bila ubežna peterica Bystrom, Wallays, Dillier, Smukulis in Robeet dve minuti pred glavnino.

Sagan odgovoril Van Avermaetu
Do cilja je bilo še 80 kilometrov. Sledila je serija tlakovanih odsekov in kolesarji so postopoma odpadali. Gilbertovo skupino so favoriti ujeli 75 kilometrov pred ciljem, peterica ubežnikov pa je imela vsega dobro minuto prednosti.

Takoj zatem je napadel lani drugi Zdenek Štybar, ravno tako član Quick Stepa. Povsem v ospredju so ostali samo še Dillier, Bystrom in Wallays. Štybarja je glavnina ujela. Sledil je neuspešen napad lanskega zmagovalca Van Avermaeta in takoj potem je dobrih 50 kilometrov pred ciljem napadel Peter Sagan. Nihče ni mogel odgovoriti na njegovo pospeševanje in trikratni svetovni prvak se je hitro približeval ubežnikov. Kmalu je to postala skupina, ki so jo sestavljali Sagan, Wallays, Bystrom in Dillier.

Pri Quick Stepu zaspali, Sagan ni več taktiziral
Za to skupino sta bila aktivna tudi Van Aert in Stuyven. Prišel pa je 11. odsek. Mons en Pevele, eden izmed istih najtežjih, označenih s petimi zvezdicami. V glavnini z najboljšimi so taktizirali, prišlo pa je tudi do hudega padca treh kolesarjev, tudi Kristoffa.

Jasno je bilo, da so tokrat priložnost zamudili kolesarji Quick Stepa. Tudi, ko so moči združili Terpstra, Van Avermaet, Van Aert, Vanmarcke … je bilo prepozno. Dobrih 35 kilometrov pred ciljem so zaostajali za 50 sekund, Sagan pa je v ospredju opravil večino dela. 30 km pred ciljem si je kar sam tudi zatisnil balanco. Razlika se je samo še povečevala in pred odsekom Carrefour de l’Arbre je ta bila že večja od minute in pol.

Samo Dillier sledil svetovnemu prvaku
Saganu je kmalu lahko sledil samo še Dillier. Iz ozadja je največ moči pokazal Terpstra, a vodilnih dveh ni mogel ogroziti. Sagan in Dillier sta skupaj prišla na velodrom in tam je bil Sagan močnejši. Slavil je prvo zmago na dirki Pariz-Roubaix.

Posebna tudi zato, ker je dirko dobil v majici svetovnega prvaka. Dillier je bil drugi. 57 sekund za njima pa je na cilj na tretjem mestu prišel Niki Terpstra. Sledili so Van Avermaet, Stuyven, Vanmarcke, Politt, Phinney, Štybar, Debusschere … Od Slovencev je do cilja prišel samo Luka Pibernik na stotem mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ