Rožnata majica celo napadla, ubežnik do zmage!

Rožnata majica celo napadla, ubežnik do zmage!
12.05.2016 AVTOR: D. Z.
Giro d'Italia. 6. etapa. Tom Dumoulin je še povečal prednost v boju za rožnato majico. Tim Wellens je dobil etapo.

Dva kategorizirana vzpona, prvič tudi ciljni vzpon
Na dirki po Italiji je za kolesarji šesta etapa. Prva nekoliko resnejša, gorska. Ponte je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona na Roccaraso. Etapa je bila dolga 157 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona, vključno z zaključnim. Po 58 kilometrih so najprej prišli na vrh vzpona Bocca D. Selva.

Gre za vzpon druge kategorije, vrh pa leži na 1393 metrih nadmorske višine. Sledil je spust in razgiban teren. Potem pa še zaključni vzpon. Začel se je po nekaj manj kot 140 kilometrih dirkanja. Vzpon na 1572 metrov visoki Roccaraso, sicer vzpon druge kategorije. Vzpon je sestavljen iz dveh delov. Prvih osem kilometrov, potem sledijo štirje kilometri ravnine in zaključni del. Prvi del je nekoliko strmejši. Na določenih odsekih je vzpon tudi 10 % …

Peterica ubežnikov
A najprej na začetek. Na startu je v rožnati majici poziral Tom Dumoulin. Etapo je zaznamovala peterica ubežnikov. Skupinico so sestavljali Alessandro Bisolti, Eugert Zhupa, Laurent Didier, Pim Ligthart in Tim Wellens. Le malokdo jim je pripisoval možnosti za zmago, a 30 km pred ciljem so imeli skoraj devet minut naskoka. Takrat je glavnina pospešila.

Za Lampre Merido je veliko dela pri narekovanju ritma opravil tudi Matej Mohorič. Vzpon je glavnina začela z zaostankom dobrih šestih minut za peterico. 15 km pred ciljem je popustil Ligthart, takoj zatem pa je ostro napadel njegov klubski kolega pri Lotto Soudalu Tim Wellens. Hitro si je privozil občutnejšo prednost in v samostojnem pobegu nadaljeval proti cilju. Njegova prednost pa je hitro kopnela.

Fuglsang napadel
V glavnini so na vzponu ritem narekovali člani Astane, potem pa je napadel Jakob Fuglsang, ki je tako Astano razbremenil. Danec, tudi nekdanji zmagovalec dirke po Sloveniji, si je hitro privozil pol minute naskoka, a deset kilometrov pred ciljem je imel Wellens še vedno več kot štiri minute prednosti. Fuglsangu se je pridružil še Konstantin Sivcov.

V skupini z najboljšimi je ob Kruijswijku dolgo vztrajal Primož Roglič, ki se tako očirno vrača ... Fuglsang je vozil tudi v virtualni rožnati majici, saj je v skupnem seštevku pred etapo za Dumoulinom zaostajal za vsega 35 sekund. Pet kilometrov pred ciljem je imel Wellens še tri minute in pol naskoka. Dva kilometra kasneje pa nekaj manj kot tri minute. Jasno je bilo, da se bo Belgijec veselil prve etapne zmage na kakšni izmed tritedenskih dirk. Takrat pa je napadel Vincenzo Nibali.

Dumoulin s protinapadom do prednosti
Pravega odgovora preostalih konkurentov sprva nismo videli. A skupina ga je ujela in takoj je napadel Tom Dumoulin v rožnati majici. In to je bil tisti pravi napad. Nibali se je ujel v past in ni takoj odgovoril. Boj za drugo mesto je z zaostankom 26 sekund dobil Fuglsang. Zakarin je bil tretji. Sledili so Kruijswijk, Valverde, Ulissi, Chaves, Nibali in Sivcov. Tom Dumoulin je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ