Rui Costa dobil poker zadnjih kilometrov - Polanc reševal slovensko čast

Rui Costa dobil poker zadnjih kilometrov - Polanc reševal slovensko čast
29.09.2013 AVTOR: Blaž Mazi
21-letni Jan Polanc je svetovno elito povedel v zadnji krog dirke in navdušil ljubitelje kolesarstva.
Cestna preizkušnja moških na svetovnem prvenstvu v Toskani je bila ena daljših v  zgodovini svetovnih prvenstvev. Po skoraj sedmih urah in pol premočenega poganjanja pedal in 272 kilometrih se je zmage veselil Portugalec Rui Costa, drugi je bil Oliver Rodriguez, tretji Alejandro Valverde. Italijani so doživeli boleč poraz. Potem ko so diktirali dirko in z ubijalskim ritmom izločili nekatere favorite, je Nibali v ciljno črto prikolesaril v prostem teku na četrtem mestu.

Edini Slovenec v cilju je bil novopečeni član italijanskega Lampreja Jan Polanc, ki je s 40. mestom poskrbel, da Sloveniji po razglasitvi samostojnosti ni bilo treba v nizu kolesarskih svetovnih prvenstev prvič zapisati ničle. Kdor si ni ogledal dirke, mu je lahko žal, kajti Polančeva neverjetna vožnja, borbenost in predanost je predstava za zgodovino.

Slovenci odstopali en za drugim

Dan je zaznamovalo deževno vreme, ki je botrovalo številnim padcem. Najhuje jo je od Slovencev skupil Grega Bole, ki je moral v bolnišnico, v zaključku dirke pa je poleg nekaterih drugih Italijanov po tleh grdo zgrmel tudi Vincenzo Nibali, ki je glavnino ujel s pomočjo avtomobila.

Morda hujši od padcev je bil mraz, zaradi katerega so kolesarji natikali rokavčke, brezrokavnike, anorake ali nogavčke, različna narekovanja ritma pa so karavano silila v slačenje in oblačenje.

Razmere so terjale svoj davek, zato so med drugimi (dirko je od 208 končalo 61 kolesarjev), odstopili Froome, Gesink, Porte, Contador... V slovenski reprezentanci je za Boletom zaradi želodčnih težav najprej odstopil Jani Brajkovič, sledili pa so mu Kristijan KorenBorut Božič in Matej Mugerli.

Polanc gledalce pustil brez besed

Ob izkušenih slovenskih veteranih, ki tokrat niso imeli svojega dne, je do potankosti udejanil svoj nastop 21-letni Jan Polanc. Drugi z letošnje Dirke po Sloveniji in še pred kratkim član Radenske Roga se je smukal po glavnini golih rok in nog, stiskal zobe in prebijal dežne zavese, ki so lile na toskanska tla. Pozor, ne govorimo o tem, da ni nikoli dirkal na 272-kilometrski razdalji. Ne govorimo tudi samo o dejstvu, da je "prišel v cilj". Ne, govorimo o predstavi.

Po šestih urah mukotrpnega kolesarjenja po (lahko rečemo) ekstremni trasi svetovnega prvenstva je bil Kranjčan v ospredju glavnine. Sokomentator prenosa na Televiziji Slovenija Tadej Valjavec je imel še kako prav, ko je Tomažu Kovšci med dirko dejal: "Gre za tako borbenega kolesarja, da bo raje pregriznil krmilo, kot pa da bi izgubil stik z vodilnimi."

Po težavah slovenskih reprezentantov je Borut Božič mlademu kolesarju naročil, naj gre v ospredje in dirka po svojih naboljših zmožnostih, kar mu je tudi uspelo. Helikopterski posnetek je tako v enem od zadnjih trenutkov dirke, ko so se v ospredju strnile vrste, na klancu pokazal bližnji kader, kako ob rami vozijo Polanc, Fabian Cancellara in Philippe Gilbert. Ko je vsem postalo jasno, da sta (celodnevna) ubežnika ujeta in so vsi navili ritem, bi Jan upravičeno na prvem SP v življenju in pri 21-letih izgubil stik in nihče mu ne bi zameril, a storil je nekaj drugega.

Na klance in strmine se je vozil kot bi bilo za njim najmanj šest sezon profesionalnega kolesarjenja, ko je za hip ostal za skupino vodilnih kolesarjev, je v vratolomnem spustu nadoknadil izgubljene sekunde in se spet prebil v ospredje. V trenutku, ko so se kolesarji vozili po startno-ciljni ravnini v zadnji krog trase, je napadel Hrvat Matija Kvasina, a je bil takoj pokrit.

Takoj zatem je povsem iz ospredja odšprintal Polanc in svetovno elito kot vodilni povedel v zadnji krog. V najbolj napetih trenutkih najbolj napete dirke v letu je na semaforju kolesarjev svetilo "1. J. Polanc". 

Sčasoma je dež ponehal in skozi oblake so zadnje pol ure silili celo sončni žarki. Nemudoma so na sceno stopili "komarji", ki jim Cancellara, Gilbert in druga velika imena niso zmogla slediti. Oliver Rodriguez je napadel že takoj na prvem vzponu zadnjega kroga in sledili so mu lahko samo Nibali, Costa in Valverde. Vmes je resnično grd padec med spustom doživel Rigoberto Uran, za katerega se je zdelo, da se bo vmešal v boj za kolajne, a ga je v ovinku odneslo na hribino, kjer je z glavo zaril po tleh in treščil v robnik.

Nibali "žrtev" špansko-portugalske naveze

Ko je manj kot štiri kilometre pred koncem Rodriguez pridobil prednost dobrih dvesto metrov, je Nibali jezno mahal in dopovedoval Valverdeju in Costi, naj ga pomagata loviti, a se na Italijanove pozive (razumljivo) nista odzvala. V igri so bile moštvene in nacionalne povezave. A ne za dolgo.

Na trenutke je bilo videti, kot da Rodriguez z zaporednimi skoki, ki jih je Nibali pokrival sam, pripravlja teren za Valverdeja, a se je izteklo drugače. V ospredju sta ostala Costa in Rodriguez, Nibaliju in Valverdeju pa so počasi pojenjale moči. Rodriguez se je v slogu specialistov za preizkušnje na velodromu skorajda ustavil in 150 metrov pred ciljem gledal v oči Costo ter ga ogovarjal. 27-letni Portugalec je skočil in v ciljnem šprintu postal svetovni prvak.

Po zaslugi neverjetnega Jana Polanca, ki je pritegnil soj žarometov sicer deževnega in oblačnega toskanskega dne, Slovenija lahko od razglasitve neodvisnosti beleži uvrstitve na vseh svetovnih prvenstvih doslej.

Čelado dol, Jan Polanc! Upravičeno se lahko vprašamo, ali smo na slovenski kolesarski sceni priča menjavi generacij? 

P.S.: Na zadnjem mestu je preizkušnjo končal Thomas Voeckler.  Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ