Rui Costa najboljši med številnimi zvezdniki

Rui Costa najboljši med številnimi zvezdniki
25.02.2017 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji na dirki po Abu Dabiju je najtežja tretja etapa. Na ciljnem vzponu je bil najboljši Rui Costa.

Na dirki Abu Dhabi Tour, govorimo o dirki, ki letos prvič spada med preizkušnje World Toura, je za kolesarji tretja etapa. Ta je bila tudi edina zares zahtevna.

Tri etape so namreč namenjene sprinterjem, ta pa hribolazcem. Etapa je bila sicer bolj ali manj ravninska. Potem pa je sledil ciljni vzpon na Jebel Hafeet. Etapa je bila dolga 186 kilometrov, ciljni vzpon pa dobrih deset kilometrov. Vodstvo v skupnem seštevku je sicer branil Mark Cavendish.

A bilo je jasno, da bo majico moral oddati. In tako smo na zaključnem vzponu videli boje številnih zvezdnikov, kot so Quintana, Contador, Nibali, Aru, Dumoulin, Mollema, Zakarin, Majka, Alaphilippe … Do tega tako težko pričakovanega boja nikoli ni prišlo. Na koncu sta pobegnila Rui Costa in Ilnur Zakarin, v lov za njima pa se je podal Tom Dumoulin.

Tudi Bauke Mollema se je odlepil od skupine s preostalimi zvezdniki, medtem ko je njegov klubski kolega Alberto Contador zgolj nadziral predvsem Naira Quintano, ki tako ni uspel izpeljati odločilnega napada. V ospredju so si štirje kolesarji privozili občutnejšo prednost. Predvsem Costa in Zakarin sta taktiziranje v ozadju uspela izkoristiti in sta se v sprintu udarila za zmago. Rui Costa je bil najboljši in se je lahko veselil.

Zakarin je bil drugi, tretje mesto pa je z desetimi sekundami zaostanka zasedel Tom Dumoulin. 28 sekund zaostanka si je nabral Bauke Mollema. Potem pa ostali favoriti. Boj je dobil Fabio Aru, sledili pa so Majka, Bennett, Pozzovivo, Quintana, Ulissi, Bardet, Contador, Haig, Nibali, Konrad, Kreuziger …

»Klanec sem začel v ozadju, tako da me je čakala dolga pot. Moral sem se kar potruditi, da sem prišel v ospredje. Ko mi je to uspelo, sem spoznal, da imam še vedno močne noge. Z zgodnjim napadom sem poskušal presenetiti ostale. To je bila prava taktika. Ker sem še vedno plačeval davek za uvodni trud, sem ob vožnji z Zakarinom poskušal nekoliko prihraniti moči. «

Costa je tako priboril prestižno in pomembno zmago domačemu moštvu UAE Team Emirates. »Ne morem reči, da smo bili pod pritiskom, vendar pa se v glavi vedel, da moramo biti dobri. Zmagali smo. Boljše ne bi moglo biti, « je še dodal Costa. Jani Brajkovič je bil 49., Luka Mezgec pa 128. Rui Costa je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Ima pa štiri sekunde naskoka pred Zakarinom in 16 prd Dumoulinom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ