Rui Costa še drugič do zmage, Froome zanesljivo v rumenem, Koren padel (foto)

Rui Costa še drugič do zmage, Froome zanesljivo v rumenem, Koren padel (foto)
19.07.2013 AVTOR: D. Z.
19. etapo na dirki po Franciji je dobil Rui Costa, medtem ko v boju za visoka mesta v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi še vedno Christopher Froome.

Pet kategoriziranih vzponov
19. etapa na dirki po Franciji je bila ena izmed najtežjih, saj so morali kolesarji premagati več kot 4500 metrov nadmorske višine. Etapa se je začela v kraju Le Bourg d'Oisans, ki se nahaja ob vznožju vzpona na Alpe d'Huez. Po 204 kilometrih pa je cilj gostil Le Grand Bornand. A vmes so morali kolesarji premagati kar pet kategoriziranih vzponov.

Dva ekstra kategorije, dva prve kategorije in enega druge. Že takoj po startu so se začeli vzpenjati na 1924 metrov visoki Col du Glandon ekstra kategorije. Ta je dolg 21,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,1 odstotka. Sledil je spust in takoj vzpon na 2000 metrov visoki Col de la Madeleine. Vrh tega vzpona ekstra kategorije je bil na 83 km. Klanec je dolg 19,2 km, povprečen naklon pa znaša 7,9 odstotka.

Takoj številni napadi
Do cilja so bili še trije vzponi. Najprej klanec druge kategorije na 907 metrov visoki Col de Tamie, katerega vrh je bil po prevoženih 143 kilometrih. Potem je sledil Col de L'Epine. Ta je dolg 6,1 km, povprečen naklon pa znaša 7,3 odstotka. Zadnji vzpon na dirki je bil Col de la Croix Fry. 1477 metrov visoki in 11 km dolg prelaz prve kategorije s 7-odstotnim povprečnim naklonom so kolesarji premagali po prevoženih 191 kilometrih. Sledil je samo še spust do cilja.

Rumeno in tudi pikčasto majico je branil Christopher Froome. Zeleno Peter Sagan, belo pa Nairo Quintana. Že na prvem vzponu je prišlo do številnih napadov. Potem pa je pobeg vendarle uspel dvema. To sta bila Ryder Hesjedal in Jon Izagirre. Za njima se je izoblikovala skupina 40 kolesarjev, a nihče izmed kolesarjev, ki so se borili za visoka mesta v skupnem seštevku ni napadel, tako da so ritem vseskozi narekovali kolesarji Skya.

Bežal tudi Koren, a padel v spustu
Prvi na vrhu vzpona je bil Hesjedal, ubežnika pa sta imela že več kot tri minute prednosti pred skupino 39 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Kristjan Koren, ki pa je v spustu z Glandona padel. Padel je tudi Jack Bauer, ki za razliko od Korena z dirko ni mogel nadaljevati. Prav v spustu so se izoblikovale različne skupine kolesarjev.

Izaguirre in Hesjedal sta neovirano nadaljevala, najbližje pa so jima bili Rolland, Cunego Flecha, Riblon in Moser. Ti so se jima ob vznožju prelaza Madeleine zaostajali zgolj za minuto in 20 sekund. Skupina z rumeno majico je zaostajala že za več kot osem minut. Na Madeleine se je Hesjedal otresel Izaguirreja in nadaljeval v samostojnem pobegu, iz ozadja pa je prišel Rolland, ki je Hesjedala ujel še pred vrhom drugega vzpona ekstra kategorije, tako da ga je Francoz tudi prvi prečkal.

Costa na zadnjem vzponu do zmage
Štiri minute za njima je bila skupina z NIevejem, Cunegom, Klodnom, Bakelantsom, Navarrom, Gesinkom, Costo … Ob začetku tretjega vzpona so zaostajali zgolj za dve minuti. Rolland je hitro ušel Hesjedalu, dobil naslednji gorski cilj in bil najboljši tudi na četrtem, obenem predzadnjem klancu. Na vrhu je imel še dobro minuto prednosti pred skupino zasledovalcev, medtem ko je glavnina z najboljšimi zaostajala za dobrih deset minut, ritem pa so narekovali kolesarji Saxo Tinkoffa.

Iz skupine zasledovalcev je na zadnjem vzponu napadel Rui Costa, že zmagovalec ene izmed etap na letošnji dirki po Franciji. 19 kilometrov pred ciljem je ujel utrujenega Rollanda in ga tudi prehitel. Portugalec je nadaljeval v silovitem ritmu. Bil je najhitrejši na zadnjem vzponu. Privozil si je 55 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Andreasom Klodnom.

Med favoriti ni bilo razlik
Costa je v spustu uspel obdržati večji del te prednosti in tako se je lahko spet veselil etapne zmage, že tretje v karieri na dirki po Franciji. Njegova povprečna hitrost je znašala kar 34,2 km/h. Kloden je zasedel drugo mesto, tretje pa Jan Bakelants. Na zadnjem vzponu so se razživeli tudi v skupini z najboljšimi.

Prišlo je do nekaterih napadov. Najbolj aktivna sta bila Valverde in Gadret, a si večje prednosti nista uspela privoziti. Tako, da so na vrh skupaj prišli Froome, Quintana, Contador, Rodriguez, Valverde in Gadret. V spustu se ni zgodilo več nič pretresljivega, tako da v skupnem seštevku do večjih sprememb ni prišlo. Spet je popustil Ten Dam, pa tudi Mollema se je znašel v velikih težavah. Kristjan Koren je kljub padcu prišel do cilja. Zasedel je 72. mesto. Christopher Froome je tako na dobri poti, da dobi svoj prvi Tour de France.

Dirka po Franciji, 19. etapa

1. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 5:59:01
2. Andreas Klöden (Nem) RadioShack Leopard 0:48
3. Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 1:44
4. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 1:52
5. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 1:55
6. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 1:58
7. Robert Gesink (Niz) Belkin Pro Cycling Team 2:03
8. Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale Pro Cycling 2:05
9. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 2:16
10. Ruben Plaza Molina (Špa) Movistar Team 2:44
72. Kristjan Koren (Slo) Liquigas Cannondale Pro Team

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 77:10:00
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 5:11
3. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:32
4. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 5:44
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:58
6. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 8:58
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 9:33
8. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 12:33
9. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 14:56
10. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 16:08

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ