Rumena majica na tleh, Štybar izkoristil taktiziranje

Rumena majica na tleh, Štybar izkoristil taktiziranje
09.07.2015 AVTOR: D. Z.
Tour de France. Tony Martin padel in komajda prišel do cilja. 6. etapo je dobil njegov klubski koleg Zdenek Štybar.

Na dirki po Franciji je za kolesarji šesta etapa. Start je bil v Abbevillu, cilj pa v Le Havru. Etapa je bila dlga 191,5 km. Po petih napornih dneh so si kolesarji vendarle privoščili nekoliko bolj umirjen ritem in povprečna hitrost zares ni bila velika. Tudi po časovnici so zamujali za več kot 20 minut. Etapo so zaznamovali trije ubežniki Kenneth Vanbilsen, Perrig Quemeneur in Daniel Teklehaimanot.

Prav slednji je na treh vzponih četrte kategorije pridno nabiral točke. Ko je bil najhitrejši še na zadnjem vzponu je postalo jasno, da bo kolesar moštva MTN Qhubeka kot prvi Eritrejec oblekel pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Ubežniki so imeli tudi več kot deset minut naskoka, potem pa so v glavnini ravno tako pospešili. 15 km pred ciljem je imela trojica še nekaj manj kot minto naskoka. Jasno je bilo, da jih bo glavnina ujela.

Zaključek pa ni bil pisan na kožo čistim sprinterjem. Po spustu in skoraj štirim kilometrom ravnine se je dober kilometer in pol pred ciljem začel vzpon. Ta je bil dolg 850 metrov, povprečni naklon pa je znašal sedem odstotkov. Tudi na vrhu vzpona se je cesta rahlo dvigala vse do cilja. In tako so mnogi videli priložnost za napad. 12 km pred ciljem je napadel član Cofidisa Van Bilsen, a glavnina je takrat zaostajala samo še za dobre pol minute.

V glavnini so se v ospredju za prevlado borile ekipe s favoriti za končno zmago, saj so mnogi opozarjali, da bi lahko na takem vzponu prišlo tudi do manjših razlik med skupinami. V glavnini so skupino v zadnjih petih kilometrih raztegnili kolesarji BMC. Zadnjega ubežnika je glavnina ujela tri kilomtre pred ciljem in obetal se je spektakularen zaključek. Pobudo so prevzeli člani Gian Alpecina in Etixx Quick Stepa.

Dober kilometer pred ciljem pa so Greipla v ospredje pripeljali člani Lotto Soudala. Potem pa je prišlo do padca in na tleh se je znašel tudi Tony Martin, ki je zakrivil padec. Zmešnjavo je izkoristil Zdenek Štybar, ki je ostro napadel in tako je sam nadaljeval proti cilju, medtem ko so se ostali spogledovali. Tudi Peter Sagan je bil brez pomočnikov in Štybar je slavil zasluženo zmago. Peter Sagan je bil drugi, Bryan Couqard pa tretji. Martin se dolgo ni pobral in se držal za ramo. Poškodbe še niso jasne, je pa potem vendarle prišel do cilja.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ