Rumeni dnevi: Ko v ekipi ni prostora za Gilberta

Rumeni dnevi: Ko v ekipi ni prostora za Gilberta
26.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Julijski rumeni dnevi se bližajo. Ekipa postopoma razkrivajo imena kolesarjev za dirko po Franciji. Pri Deceuninck Quick Stepu bodo doma pustili Philippa Gilberta.

Pri moštvu Deceuninck Quick Step imajo po sijajnem prvem delu sezone bolj ali manj sladke skrbi pri sestavi ekipe za Tour de France. Letos bodo očitno visoko merili tudi v skupnem seštevku. Veliko stavijo na Španca Enrica Masa, ki je blestel na lanski dirki po Španiji. Letos prave forme še ni pokazal, a prav na zadnji dirki po Švici je vendarle bil med aktivnejšimi in jo je tudi končal med desterico.

"Je naš adut za skupni seštevek, obenem pa bo to zanj tudi krstni nastop na dirki po Franciji. Čeprav je na lanski Vuelti pokazal, da lahko tri tedne zdrži v pravi formi, je to Tour in gre za učenje," je dejal športni direktor Tom Steels: "Težko je to pojasniti. Na Touru je vse težje in to mora spoznati. Pripravljen moraš biti tudi v ravninskih etapah, ki so hitrejše in bolj kaotične kot na drugih dirkah."

Mas bo lahko največ pomoči pričakoval od Driesa Devenynsa. Potem je tu sprinter Elia Viviani. Bil je že na dirki po Italiji, a jo je zapustil razočaran. Brez etapne zmage. Pri belgijskem moštvu upajo, da bo Viviani dobil uvodno etapo v Bruslju. Na domačih tleh do rumene majice. To je glavni cilj. Italijan - konec tedna bo branil naslov državnega prvaka - pa bo šele drugič nastopil na dirki po Franciji.

"Vedeti moramo, da bo to zanj drugi Tour po dolgem času. Se je pa že izkazal z etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah. Ob sebi bo imel močno ekipo in zato mora ostati miren in pripravljen, da priložnost zgrabi z obema rokama," je o Vivianiju dejal Steels: "Morda bo težko v boju za zeleno majico, a to bomo videli iz dneva v dan. Ciljal bo na etapne zmage."

Viviani bo v sprinterskem vlaku lahko računal na štiri pomočnike. To bodo izkušeni Yves Lampaert, Michael Morkov, Max Richeze in mladi, novinec na Touru Kasper Asgreen. Ta je bil drugi na dirki po Flandriji in tretji na dirki po Kaliforniji, ki jo je dobil Tadej Pogačar. Seveda je tu še Julian Alaphilippe. Lani je dobil dve etapi in osvojil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih.

Letos je bil izjemen. Dobil je Milano-Sanremo, Valonsko puščico, Strade Bianche. Dobil je tudi etapo na dirki Criterium du Dauphine. Imel bo proste roke. "Zanj si lahko prepričan, da bo presenetil. Že v prvem tednu so nekatere etape, ki mu ustrezajo. Na njemu primerni trasi pa je najboljši na svetu, zato bomo v takih etapah poskušali zmagati," je dejal Steels.

Doma pa bo ostal lani tragični junak Philippe Gilbert – v eni izmed etap je grdo padel in se poškodoval, etapo pa je vseeno dokončal. Letos je dobil dirko Pariz-Roubaix. Mojster za enodnevne klasike je že sporočil: "Zelo sem razočaran, ker me ne bo na Touru. Po lanskem padcu in odstopu sem bil resnično motiviran. Želel sem se vrniti. To bi bil moj deseti Tour, vendar pa moram na žalost te načrte preložiti."

Obenem je dodal, da bo stiskal pesti za klubske kolege. Sicer pa Gilbert še nima pogodbe za naslednje leto. Gilbert se je v zadnjih letih izkazal tudi kot pomočnik, predvsem pa si je postavil neverjeten cilj. Dobiti vseh pet "monumentalnih" klasik. Njegova zbirka je zavidanja vredna. V karieri je že dobil dirko po Lombardiji, Liege-Bastogne-Liege, Amstel Gold Race, dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix. Manjka mu samo še Milano-Sanremo.

Deceuninck Quick Step: Julian Alaphilippe, Elia Viviani, Enric Mas, Kasper Asgreen, Max Richeze, Michael Mørkøv, Yves Lampaert in Dries Devenyns.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ