Rumeni Pogačar z izjemnim napadom potresel največje tekmece

Rumeni Pogačar z izjemnim napadom potresel največje tekmece
25.08.2018 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Tadej Pogačar še naprej blesti. Izjemno! Rumeno majico je branil na najboljši način. Z napadom. Bil je tretji v etapi, zdaj še bolj prepričljivo vodi.

Na dirki Tour de l'Avenir je za kolesarji že deveta in obenem predzadnja etapa. Seez je gostil start, Val d'Isere pa cilj. Etapa je bila dolga 89 kilometrov. Kolesarji so se takoj po startu povzpeli na vzpon prve kategorije Les Arcs. Na vrh 1731 metrov visokega vzpona so prišli po prevoženih 16 kilometrih. Sicer pa je vzpon dolg 12,7 km, povprečni naklon pa znaša 7,2 %. Sledil je še krajši vzpon in potem spust, pa nekategoriziran vzpon in spust v Seez. Potem pa še vzpenjanje proti cilju na 1836 metrih nadmorske višine.

Govorimo o 18 km dolgem klancu s 3,8 % naklonom. Tadej Pogačar je branil rumeno majico, ob njem pa so bili še Žiga Horvat, Nik Čemažar in Jaka Primožič. Pred njimi je bila zahtevna naloga, saj so želeli predvsem Kolumbijci pripraviti idealno izhodišče za napad Ivana Sose. Takoj je prišlo do številnih napadov in različnih kombinacij v ospredju. Tudi Pogačarjevi kolegi so izgubili stik, a prava skupina se v ospredju ni izoblikovala. V pobegu je vztrajal samo Fernando Barcelo. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem je napadel Michel Ries, ki je pred etapo zaostajal za dobro minuto.

Kmalu se je za njim pognal kar Pogačar sam, medtem ko njegovi največji konkurenti niso odgovorili na ta napad. Sosa je popuščal, povsem je popustil do te etape drugi McNulty. Riesa je Pogačar hitro ujel in skupaj sta nadaljevala proti cilju. Po skoraj dveh urah in pol dirkanja je Barcelo vendarle uspel ohraniti nekaj prednosti in se veseliti etapne zmage. Ries je bil z devetimi sekundami zaostanka drugi, tretji pa z istim časom spet izjemni Pogačar. Skupina s preostalimi favoriti je zaostala za minuto in 14 sekund. Sosa pa je izgubil še dodatne štiri sekunde. Skupni seštevek pa naslednji. Pogačar ima zdaj 1:07 prednosti pred Michelom Riesom in 1:17 pred Thymenom Arensmanom. Sledijo Barcelo, Mader, Vlasov, Gregaard, Champoussin, Almeida in Sosa na desetem mestu, ki zaostaja za 2:16. Pred kolesarji je še nedeljska kraljevska etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ