Ryder Hesjedal tudi priznal "stare grehe", toda: Kolesarstvo še ni bilo boljše

Ryder Hesjedal tudi priznal "stare grehe", toda: Kolesarstvo še ni bilo boljše
31.10.2013 AVTOR: D. Z.
Michael Rasmussen je napisal avtobiografijo, v kateri odkrito govori o dopingu v kolesarstvu in v njej je vpletel številne kolesarjev. Tudi Ryderja Hesjedala, ki je zdaj že priznal goljufanje.

Avtobiografija, ki lahko spet škodi kolesarstvu
Michael Rasmussen, nesojeni zmagovalec dirke po Franciji 2007 - Tour je moral tik pred zmago zaradi predhodnega izogibanja dopinškim kontrolam zapustiti tik pred končno zmago - je zdaj napisal avtobiografijo, ki bo izšla konec tedna. Že zdaj pa v javnost prihajajo določene podrobnosti iz knjige.

Rasmussen je vpletel številne kolesarje in tudi Ryderja Hesjedala. Rasmussen piše o dogodkih iz leta 2003, ko je bil Hesjedal še gorski kolesar in se je želel na svetovnem prvenstvu dovolj dobro izkazati, da bi se potem uvrstil v reprezentanco za olimpijske igre. To mu je tudi uspelo, toda ...

Hesjedal vse povedal že prej
Takrat je Danec Kanadčanu pomagal do prepovedanih sredstev in mu tudi svetoval, kako naj jih uporablja. Hesjedal je zdaj govorice že potrdil in priznal, da se je teh sredstev tudi zares posluževal. Pri ekipi Garmin Sharp pa so sporočili, da je Hesjedal to priznal že pred Rasmussenovimi trditvami in da imajo to priznanje tudi protidopinške agencije.

»Kolesarstvo je moje življenje že odkar pomnim. Pred več kto desetletjem pa sem izbral napačno pot. Čeprav se je to zgodilo pred desetimi leti in tudi ni trajalo dolgo, ne spremeni dejstva, da sem storil nekaj narobe in mi je zdaj žal, « se glasi Hesjedalovo priznanje.

Hesjedala v ekipi podpirajo
Obenem se je zmagovalec dirke po Italiji leta 2012 opravičil vsem delavcem v kolesarstvu in tudi navdušencem. »Kot smo povedali že na začetku. Slipstream Sports je bil ustvarjen, ker smo hoteli, da naši kolesarji nastopajo stoodstotno čisti. In zato mora vsak, ki ga protidopinške agencije pozovejo z njimi sodelovati. Ryder ni nobena izjema in pred enim letom, ko so ga pozvali, je sodeloval. Zato ga podpiramo, « so zapisali pri njegovem moštvu.

To, da je sodeloval z Kanadskimi oblastmi kot tudi z Usado je potrdil tudi Traavis Tygart, glavni mož Ameriške protidopinške agencije. Ker pa se je ta prekršek zgodil pred več kot osmimi leti – osem let je skrajni rok zastaranja primerov – Hesjedal po vsej verjetnosti ne bo utrpel nobenih večjih posledic.

Kolesarstvo še ni bilo v tako dobrem stanju
»Verjamem, da bom s tem, ko sem priznal, pomagal športu, da naredi še korak naprej. Zato sem bil že pred več kot enim letom odkrit pred oblastmi, « je še dejal 32 letni Hesjedal, sicer član moštva Garmin:

»Videl sem najboljše in najslabše tega športa. In zdaj je ta šport v najboljšem položaju, kar je kdajkoli bil. Ko gledam na mlade kolesarje v ekipi in v karavani vem, da prihaja prava prihodnost. Vesel sem, da jim ni bilo treba potegniti podobnih potez, kot sem jih jaz. Naredil bom vse, da pomagam športu, ki ga imam rad. «

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ