S samonapihljivo zračnico PumpTube ne boste ostali brez pomoči na cesti

S samonapihljivo zračnico PumpTube ne boste ostali brez pomoči na cesti
12.01.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Zračnica PumpTube je zaenkrat še v "beta" razvijalni fazi, a ji do začetka proizvodnje ne manjka več veliko.
Strah vsakega kolesarja, ki ni dovolj discipliniran, da bi s seboj nosil rezervno zračnico in pumpo, je precej verjetna možnost, da bo nekoč ostal sam sredi ničesar s predrto zračnico. PumpTube za takšne primere ponuja odlično rešitev.

V osnovi gre za običajno zračnico, ki ima na zunanjem obodu še polnilni predel, ki je ločen od osnovnega prostora zračnice. Ventil je prepusten le v eno stran, na njem pa tudi nastavimo željeni tlak v zračnicah. Ker ventil prepušča zrak na noter, se polnilni prostor na obodu zračnice začne počasi polniti.

uploaded


Ko začnemo kolesariti, pride polnilni prostor na spodnji del oboda, kolo pa s celotno težo pritiska nanj. Zaradi pritiska se zrak iztisne v glavni del zračnice, vakuum efekt pa povzroči še večje prehajanje zraka skozi ventil in posledično polnjenje. Ko so vaše zračnice na želeni ravni, bo ventil blokiral nadalnji dotok zraka in preprečil prekomerno polnjenje.

Ideja Benjamina Krempela, ki si je PumpTube zamislil, je odstraniti bojazen glede tlaka v zračnicah iz življenja kolesarjev. Tako se lahko doma na specialko usedemo, ne da bi pred tem preverili tlak, saj se bo po le nekaj metrih dvignil na željeno raven sam od sebe. Hkrati tako izničimo tudi uhajanje zraka pri majhnih luknjicah v zračnici, pri večjih pa bo vseeno potrebno zračnico zakrpati.

Lahko pa bomo, tudi ob večjem predrtju, s sistemom PumpTube še vedno prišli domov, ne da bi poškodovali plašče in obroče, kar vsakemu rekreativnemu kolesarju pomeni ogromno, saj je skrb za opremo vendarle na prvem mestu. 

PumpTube je zaenkrat še v zadnjih fazah testiranja, v prvi polovici letošnjega leta pa Krempel želi začeti kampanjo na Kickstarterju, ki bi mu omogočila množično proizvodnjo. Zračnica za cestno kolo naj bi stala 30 dolarjev, ostale maloprodajne cene pa zaenkrat še niso znane.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ