S solo napadom je Kristoff na Scheldeprijsu spomnil na najboljše dni

S solo napadom je Kristoff na Scheldeprijsu spomnil na najboljše dni
07.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Intermarche/Photo News

Na najstarejši enodnevni dirki v Flandriji, klasiki Scheldeprijs, je po samostojnem napadu v zadnjih 10 kilometrih slavil Alexander Kristoff. Odločilna selekcija se je tokrat naredila že po manj kot 70 kilometrih, predvsem zaradi vetra.

Scheldeprijs kolesarjev ne vodi na strme vzpone Flandrije, temveč več kot polovica dirke poteka v depresiji v nizozemskem Zeelandu, kjer razplet vedno kroji veter. Tudi letos ni bilo nič drugače, močni sunki vetra so nekaj kolesarjev dobesedno pokosili, v »echalonih« pa se je razlika naredila že po manj kot 70 kilometrih.

Alpecin Fenix in Bora Hansgrohe sta izkoristila priložnost in v ospredju je ostala skupinica 13 kolesarjev, do cilja pa je bilo še 130 kilometrov. Priložnosti se niso ustrašili, začelo se je složno narekovanje ritma in v ozadju je QuickStep čakalo peklensko delo, saj so želeli pripraviti možnost za šprint za Fabia Jakobsena. 60 kilometrov so vlekli na polno, potem pa so očitno v dogovoru z Nizozemcem obupali in jasno je bilo, da se bo trinajsterica pomerila za zmago.

V zadnjih desetih kilometrih so se napadi vrstili po tekočem traku in ko je 7 km pred ciljem pospešil Alexander Kristoff, ni napada Norvežana pokril nihče. Hitro je njegova prednost narasla na 20 sekund, v ozadju se je začelo prerekanje, kdo bo vodil lov nanj in nekaj kilometrov kasneje je bilo jasno, da se Norvežan pelje impresivni zmagi naproti. "To je bila moja prva solo zmaga v karieri! Počutil sem se dobro in po dveh dolgih tednih v Belgiji se mi je mudilo do cilja, saj sem moral ujeti letalo do doma. Se vidimo na Pariz - Roubaixu," je bil v cilju vesel norveški veteran.

Z drugim mestom se je 24 sekund za njim moral zadovoljiti Danny van Poppel, tretji je bil Sam Welsford. Glavnina, oziroma kar je ostalo od nje, je v cilj prišla s 3:32 zaostanka, v tej skupini je dirko končal tudi edini Slovenec Luka Mezgec, ki je zasedel 22. mesto.

Za Alexandra Kristoffa je bila to druga zmaga v sezoni, slavil je na Clasici v Almerii na začetku sezoni, v Belgiji pa prva po slavju na Gent Wevelgemu v sezoni 2019.

Lorena Wiebes najhitrejša v ženski konkurenci

Za razliko od moške dirke je bil razplet ženske precej bolj pričakovan, o zmagovalki je odločal šprint manjše skupine. Tudi tokrat je bila zelo blizu zmagovalka dirke Dwars Door Vlaanderen Chiara Consonni, ki je morala premoč priznati le Loreni Wiebes. Tretje mesto je osvojila Rachele Barbieri.

Edina Slovenka na štartu je bila Špela Kern, ki dirka za ekipo Massi – Tactic, a ni prišla do cilje črte.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ