Sagan za zgodovino v Belgiji

Sagan za zgodovino v Belgiji
26.03.2018 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je še tretjič dobil dirko Gent-Wevelgem in je postal najuspešnejši kolesar na tej dirki. Luka Mezgec tik za skupino z najboljšimi.

Po dirki E3 Harelbeke je zdaj za kolesarji še klasika Gent-Wevelgem. Ta je dolga 251 kilometrov in je po profilu precej lažja kot prej omenjena dirka E3 Harelbeke.

Poleg zvezdnikov, ki smo jih vajeni spremljati na največjih klasikah so bili na startu tudi Luka Mezgec, Borut Božič, Kristijan Koren, David Per in Luka Pibernik. Lansko zmago je branil Greg Van Avermaet. Na startu v kraju Deinze se je zbralo 174 kolesarjev. Po številnih poskusih je vendarle prišlo do pobega.

V ospredju so se zbrali Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij), Jos é Gon çalves (Katjuša-Alpecin), Frederik Frison (Lotto-Soudal), Filippo Ganna (UAE Team Emirates), Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic) in Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij). V prvi uri so kolesarji prevozili kar 48 kilometrov, potem pa je glavnina vendarle popustila in ubežna skupina si je po 70 kilometrih privozila dobrih devet minut prednosti.

Pred začetkom prve serije vzponov se je razlika zmanjšala na pet minut. Takrat se je v glavnini začel tudi boj za pozicije in posledično je prišlo do padcev. Ob prvem vzpenjanju na znameniti Kemmelberg so ritem narekovali kolesarji Quick Stepa, potem so njihvo vlogo prevzeli člani BMC. Po 200 kilometrih dirkanja je napadel Jelle Wallays, sledila pa sta mu Matteo Trentin in Zdenek Štybar. A prav dolgo niso zdržali, potem pa je spet prišlo tudi do paca. Sledili so tudi novi napadi. A vse v pričakovanju zadnjega vzpenjanja na Kemmelberg.

Še pred vzponom je skočil Philippe Gilbert, ki pa je pod vrhom imel manjše težave s kolesom, tako da so ga kmalu po spustu tisti najmočnejši tudi ujeli. Nekateri sprinterji, kot sta John Degenkolb in Alexander Kristoff so na vzponu izgubili stik, tako da jih preostali niso čakali, ampak še pospešili. V skupini, ki je lovila ubežnike je bilo 23 kolesarjev. Pri lovu sta ogromno dela opravila Gilbert in Stybar. Ubežniki so bili ujeti, sledil je sprint te skupine za zmago. Elia Viviani je imel ob sebi zvezdniški vlak, ki mu je poveljeval tudi Gilbert.

A vseeno se tokrat kolesarjem Quick Stepa ni izšlo. Najmočnejši je bil svetovni prvak Peter Sagan, ki je premagal Elio Vivianija in Arnauda Demarja. Sledili so Laporte, Debusschere, Naesen, Trentin, Stybar, Stuyven in Van Aert. Luka Mezgec je bil z zaostankom 12 sekund 23. Peter Sagan je to dirko dobil že tretjič in se je po zmagah izenačil s kolesarji, kot so Merckx, Van Looy, Cipollini, Boonen in Van Eenaeme. Je pa na tej dirki vseeno že najuspešnejši v zgodovini, saj ima še eno drugo mesto in dve tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ