Sagan: Imam več orožij! Cancellara: Ostalih ne bom več vlekel!

Sagan: Imam več orožij! Cancellara: Ostalih ne bom več vlekel!
16.03.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na sporedu prva prava klasika v sezoni ? 298 kilometrov dolga dirka Milano-Sanremo, kjer bo prvi favorit Peter Sagan. Ta se ne boji niti vedno napadalnega Fabiana Cancellare.

»Nisem slab. Opravil sem svojo domačo nalogo. Naredil sem vse, kar sem moral narediti. Sem na pravi poti, čeprav mi mogoče manjka rezultatov. Ampak, saj zmage vendarle niso vse, « je dejal Fabian Cancellara. Vsi pričakujejo, da bo Švicar na dirki Milano-Sanremo - to je enkrat že dobil - napadel na zadnjem vzponu na Poggio. To je storil tudi lani, potem pa ga je v sprintu trojice premagal Simon Gerrans. A, če mnogi pričakujejo njegov napad, mnogi tudi menijo, da mu bo tam lahko sledil tudi prvi favorit Peter Sagan.

»Kot kolesarja ga spoštujem. Je mlad talent, kar je dobro za kolesarstvo. Toda, kot sem dejal po Touru. Še vedno se mora naučiti veliko stvari. Oddirkal bom svojo dirko in Cannondale bo svojo. Vem, kako bom oddirkal Milano-Sanremo, vendar bom to zadržal zase. Najbrž bom poskusil z napadom. A tokrat ostalih ne bom vlekel do cilja, tako kot sem to storil lani. Ne, « je pojasnil Cancellara, ki je Saganu zameril predvsem Slovakovo vožnjo v prvi etapi dirke po Franciji do Seraing. Takrat je Slovak v zaključku vseskozi vozil v zavetrju nosilca rumene majice in Švicarja potem v sprintu prehitel. Zmago pa je slavil na tak način, kot bi poniževal ostale.

A Slovak je kasneje pojasnil, da je pri proslavljanju zmage šlo zgolj za to, da je poskusil narediti spektakel. Na prejšnje besede pa se je na novinarski konferenci pred dirko Milano-Sanremo odzval tudi Sagan. »Če se bom letos v ospredju znašel skupaj s Cancellaro, potem bo on lahko več izgubil, če nas bo glavnina ujela. On sprinta glavnine ne more dobiti, sam pa bi to še vedno lahko poskusil. Imam dve možnosti. Torej, če bova skupaj v begu in ne bo sodeloval, potem bom skupaj z njim preprosto počakal na zasledovalce. Če tako govori o meni. Da z mano ne bo sodeloval v pobegu, potem se me očitno boji. To pa je moja prednost, kajne? « je povedal Sagan.

»Videli bomo, če bo na Poggiu prišlo do selekcije. Mislim, da sem dober. Na vzponu bom poskusil slediti, videli pa bomo, koliko klubskih kolegov bo še ostalo ob meni. Gre za ogromno taktike in zato je težko karkoli napovedati. V zadnjih dveh izvedbah, ko sem dirkal tudi sam, se je dirka odločala na Cipressi in Poggiu. Če si v ospredju po tem klancu, potem si na dobri poti, « je še dodal Sagan, ki je lani zasedel četrto mesto. Dobil je sprint zasledovalne skupine, medtem ko je v ubežni skupini bil njegov klubski kolega Vincenzo Nibali. Sagan Italijana takrat ni smel ujeti.

Letos bi lahko pri Cannondaleu poskušali s podobno taktiko, le da bi Nibalija, ki je odšel v Astano, lahko zamenjal Moreno Moser. A Sagan o lanski dirki zdaj ni hotel govoriti. »Živim za danes, « je bil jasen Slovak, ki se dobro zaveda, da bodo vsi pazili predvsem nanj: »Če bodo vsi vozili proti meni, potem lahko tudi oni veliko izgubijo. « Vsekakor bo zaključek nedeljske pomladanske klasike nadvse zanimiv. Glede vremenske napovedi - kolesarje naj bi motil mraz, mogoče celo dež - Sagan ni izgubljal besed: »Lahko je prednost, lahko pa tudi ne. Ampak, za vse je isto. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ